Хиляди вярващи приветстваха папа Франциск в Мексико

Хиляди вярващи приветстваха папа Франциск в Мексико

Хиляди вярващи приветстваха въодушевено папа Франциск пред базиликата "Дева Мария от Гуадалупе", в която той отслужи първата си литургия от посещението си в Мексико, предаде Асошиейтед прес.

На тържественото богослужение в храма и край него присъстваха повече от 50 000 души, посочва Франс прес.

Франциск каза, че с нетърпение е очаквал да дойде и да се помоли на Дева Мария за трети път в живота си - за Мексико, за американския континент и за всички каузи на понтификата си.

Папата отправи думи на утеха и подкрепа към жертвите на насилие. "Сълзите на онези, които страдат, не са напразни, те са тиха молитва, която се издига към небето", каза Светият отец.

Насилието се превърна в един от най-тежките проблеми за съвременно Мексико, наред с корупцията и неравенството.

Базиликата "Дева Мария от Гуадалупе" се намира в град Густаво Мадеро северно от Мексико, в подножието на хълма Тепеяк. Пред 1531 г. на това място Богородица се явила на бедния индианец Хуан Диего. После там бил построен малък храм, който през 1709 г. бил заменен с величествена църква. През 1976 г. близо до църквата беше завършено строителството на съвременната базилика по проект на известния мексикански архитект Педро Рамирес Васкес. Да се поклонят на небесната покровителка на Мексико идват около 20 милиона души годишно.

В неделя папата ще отслужи меса в бедното предградие на Мексико Екатепек, а в понеделник ще посети южния щат Чиапас, където ще се срещне с представители на индианското население. На 16 февруари Франциск ще бъде в щата Мичоакан. Вечерта на 17 февруари той ще отслужи литургия в град Сиудад Хуарес в щата Чиуауа, на границата със САЩ и същия ден ще отпътува за Рим.

Над 200 000 души излязоха по улиците и площадите на град Мексико, за да приветстват вчера Светия отец. По правителствени данни на централния площад "Сокало" са се стекли около 50 000 души, много от които прекарали нощта под открито небе, за да видят папата. Още 180 000 души е имало по маршрута на папския кортеж. За сигурността са се грижили няколко хиляди полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят