Папата предупреди хората да се пазят от злото

Папа Франциск, ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова днес мексиканците да не се поддават на дявола и да устояват на изкушенията на богатството и подкупничеството, съобщи Асошиейтед прес.

Главата на Римокатолическата църква отслужи литургия на открито пред стотици хиляди хора в предградие на столицата на Мексико. Това беше най-голямото събитие при посещението му в страната.

Франциск донесе послание на насърчение за жителите на Екатепек - предградие на столицата Мексико с изключително голяма престъпност и бедност, където наркокартелите имат значителен контрол, а нивото на убийствата, особено на жени, е толкова високо, че властите издадоха специално предупреждение миналата година.

"С дявола не може да се води диалог", заяви Франциск в своята проповед.

"Не може да има диалог, защото той винаги ще ни победи. Само силата на Божието слово може да го победи", заяви папата.

Франциск предупреди вярващите, че дяволът, който е "бащата на лъжите", се опитва да раздели обществото, и призова мексиканците да устоят на изкушенията на богатството, суетата и гордостта.

Папата заяви, че хората, които вземат за себе си неща, предназначени за всички, вземат "хляб от труда на други или дори с цената на самия им живот".

Франциск остро разкритикува богатия и корумпиран елит на Мексико и осъди дълбокото неравенство в обществото, посочва Ройтерс.

"Това богатство, което е с вкус на болка, горчивина и страдание. Това е хлябът, който едно корумпирано семейство или общество дава на своите деца", каза той.

При пристигането си в Екатепек папата беше посрещнат от огромно множество вярващи, които скандираха приветствия и развяваха знамена. Местните власти очакваха около 2 милиона човека да дойдат на събитието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?