
Докато хлябът родно производство поскъпва, румънският прави опит да превземе пазара ни с по-ниска цена. Засега тенденцията се наблюдава в Североизточна България.
Най-много румънски хляб се продава в района на границата и граничните селища. Цената му е с около 10% по-ниска от тази на родния хляб, съобщи Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите във Варна, цитиран от "Фокус". По думите му тенденцията е от няколко дни.
“Това е пазарна икономика и няма какво да се сърдим на румънците, че произвеждат по-евтин хляб от нас, но как точно го постигат, не знам”, коментира Бонев.
В същото време Националната асоциация на зърнопроизводителите прогнозира, че цената за килограм хляб догодина ще бъде над 2 лв. "Причината е в продължаващата суша, в бюджет 2013 и в правителството", каза зам.-шефът на асоциацията Радослав Христов, цитиран от Дарик радио.
Той смята, че обявеното от земеделския министър Мирослав Найденов премахване на националните доплащания за единица площ в бюджет 2013 ще удари най-много малките и средните земеделски производители.
7.2 млн. декара с пшеница са засети към 18 октомври в страната, съобщиха от Министерството на земеделието. За сравнение към същата дата на миналата година са били засети 3.3 млн. декара.
Само при рапицата темповете на сеитбената кампания са по-ниски от миналогодишните. Към настоящия момент са засети 1.6 млн. декара с рапица при 1.9 млн. декара през 2011 г.
Приключва жътвата при слънчогледа и са рекултирани 99.4% от площите, като общият добив възлиза на 1.36 млн. тона.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент