Ходорковски призова хората в Русия да бойкотират президентските избори

Михаил Ходорковски

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски започва серия от предавания по своя канал в ЮТюб и още в първото прикани масите да бойкотират президентските избори в Русия през март, пише "Независимая газета".

Бившият руски олигарх вижда в изборната кампания по-скоро политическа игра, отколкото нещо реално, затова няма намерение да финансира кандидати на опозицията - нито телевизионната звезда Ксения Собчак, при все че тя подкрепи идеята му за парламентарна република, нито бореца с корупцията Алексей Навални. Присъда за злоупотреби впрочем затваря за Навални пътя към изборите, но ако все пак бъде регистриран, Ходорковски ще му връчи 1 милион долара, стига да спечели конкурса "Вместо Путин", отбелязва вестникът.

Ходорковски не дава на руската опозиция пари за кампанията, защото наистина не вижда смисъл, обяснява политологът Ростислав Туровски. След като Навални няма да участва в изборите, живеещият в изгнание бивш петролен магнат "няма фаворит, а обещанието за един милион долара е просто речева фигура".

Според аналитика за Ходорковски са по-важни собствената му публична дейност и шансовете да запази мястото си в политическия дневен ред. "Независимо дали се готви за изборния цикъл 2021-2024 г. или не, при всяко положение кампанията за 2018 не е негова. Задачата му е да търси политически съюзници за в бъдеще", смята Туровски.

Онлайн списанието "Експерт" обширно коментира президентската кандидатура на Ксения Собчак. Чий кандидат е телевизионната водеща? На руската младеж? На буржоазията? На либералите? На западно ориентирания елит?

Който и да е автор на този проект, включването на Собчак в надпреварата излезе много успешна стъпка, която едва за седмица видимо промени политическия пейзаж и накара играчите да си разкрият картите. Опонентите на Кремъл излизат от сянката твърде бързо, но самият Кремъл упорито продължава паузата - днешният президент Владимир Путин още не е заявил официално дали ще се бори за нов мандат, посочва изданието.

Наблюдателят Алексей Зудин не е склонен да вижда в Ксения Собчак "единствено проект на Кремъл". "Самата идея може да идва оттам, но в политиката, стъпи ли един играч на полето, всички започват да го използват, както впрочем и той използва всички", казва той.

Обещала по-рано "с първия си знаков указ" като президент на Русия да махне тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, Собчак заяви в Инстаграм, че Йосиф Сталин е изградил в страната система, в която "властта не принадлежи на народа, нито дори на някакви елити, а просто на специалните служби", информира "Вести".

"Тепърва предстои да разбием тая система", цитира електронният вестник журналистката, която се представя за кандидат "против всички" - графа, която руските власти изличиха от изборните бюлетини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?