Холандия прие драстичен закон срещу имиграцията

Холандският парламент одобри днес план за екстрадирането на най-малко 26 хиляди кандидати за убежище с отхвърлени молби, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че това е безпрецедентна за Европа мярка, която може да предизвика големи протести и обявяване на гладни стачки.

Според решението на парламента отхвърлените кандидати за убежище, мнозина от които живеят в Холандия от години, трябва да напуснат страната до три години. На около 2300 кандидат-имигранти е дадена амнистия.

Дебатите по безпрецедентната мярка разделиха холандското общество, известно със своята толерантност. Между правителството и опозицията се водиха ожесточени спорове в страна, където политическата система се основава на консенсуса, отбелязва Би Би Си.

Един от имигрантите, засегнати от закона, заши устните и клепачите си в знак на протест.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация Хюмън райтс уоч критикува мярката. Правителството заяви, че имигрантите, изложени на риск в своите страни, няма да бъдат принудени да напуснат Холандия.

На днешното си заседание холандският парламент отхвърли няколко предложения за смекчаване на плановете на дясноцентристкото правителство.

Междувременно чешкият министър-председател Владимир Шпидла остро разкритикува днес обявеното наскоро решение на холандското правителство да забрани на работници от Централна и Източна Европа да работят в Холандия, предаде ДПА.

След срещата си с германския канцлер Герхард Шрьодер в Берлин премиерът на Чехия заяви, че решението на правителството в Хага е необосновано. "Първоначално това бе само временна мярка, а след това изведнъж тя се превърна в забрана", подчерта Шпидла.

Миналата седмица Холандия реши да допуска работници от новите държави в ЕС само ако няма холандски граждани, желаещи да заемат вакантните работни места. Преди това Хага бе обявила, че след 1 май ще отвори трудовия си пазар за работници от Изтока с лимит до 22 хиляди души годишно.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?