Холандски съд призна депутата ислямофоб Герт Вилдерс за виновен в дискриминация

Герт Вилдерс

Холандски съд призна в петък известния с антиислямските си позиции депутат Герт Вилдерс за виновен по обвинения в дискриминация, предадоха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на съдиите в Амстердам.

Съдът призна Вилдерс за виновен за нанасяне на обида на определена общност и подтикване към дискриминация, но не му наложи исканата от прокуратурата глоба от 5000 евро.

Депутатът е съден за изявления от 2014 г., в които обеща "по-малко мароканци" в Холандия.

Вилдерс не присъстваше в залата при обявяването на съдебното решение, но неговият адвокат заяви, че ще обжалва.

Самият политик нарече решението на съда "безумие", а тримата съдии по делото - "хейтъри" в отношението си към крайнодясната му формация Партия на свободата.

"Тримата ненавиждащи Партия на свободата съдии обявиха мароканците за раса и осъждат мен и половин Холандия. Безумие", написа Вилдерс в Туитър малко след оповестяването на решението.

Първоначално жалби по делото подадоха близо 6500 души, но в крайна сметка ищците се сведоха до 56 души и пет организации.

Вилдерс определи съдебния процес като политически. "Подобни въпроси трябва да се обсъждат в парламента, а не в съдебна зала. Ако такива изявления се смятат за незаконни, Холандия не е вече свободна страна, а истинска диктатура", заяви той.

Мароканската общност е втората по численост чуждестранна група в Холандия след турската. Смята се, че там живеят около 400 000 мароканци, което се равнява на 2 процента от населението.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?