Холандският трудов пазар затворен за българи до 2014 г.

Холандският трудов пазар затворен за българи до 2014 г.

Холандия ще запази ограниченията на трудовия си пазар за българи и румънци до 2014 г. Това е една от точките, по които са се договорили холандските либерали и лейбъристи в рамките на споразумението им за коалиционно правителство, съобщи сайта DutchNews.nl, предаде БТА.

Споразумението, чието съдържание още не разкрито официално, но редица аспекти, от което бяха публикувани в пресата, предстои да бъде представено на парламентарните групи на двете партии.

То предвижда мерки за икономии на стойност около 15 милиарда евро 2017 г. В частта за имиграцията и интеграцията споразумението предвижда вдигане на ограниченията на пазара на труда за румънци и българи през 2014 г., изискване имигрантите да са живели седем години в Холандия (в сравнение с пет досега), за да получат гражданство и право на гласуване в местните избори, изключване на имигрантите от социалното подпомагане през първите седем години от престоя им и други.

Сред другите разпоредби са отказ от плановете за домакинство на олимпийските игри през 2028 г. заради липса на подкрепа сред обществото, забрана за използване на диви животни в цирковете, увеличаване на законната възраст за консумация на алкохол на 18 години, както и забрана за носене на дрехи, които закриват лицето, в обществени сгради и в публичния транспорт.

"Народната партия за свобода и демокрация" на холандския премиер Марк Руте и "Партията на труда" се споразумяха вчера да съставят коалиция, което отваря пътя за сформиране на проевропейско правителство, подкрепящо строги мерки за икономии, което да поеме властта най-рано другата седмица.

Партията на Руте спечели най-много места на парламентарните избори на 12 септември, проведени на фона на кризата в еврозоната, нарастваща безработица, спад на цените на жилищата и стагнираща икономика, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?