Холерата стигна до столицата на Хаити

Холерата стигна до столицата на Хаити

Пет случая на холера са регистрирани в столицата на Хаити. Това са първите и засега единствени заразени в Порт-о-Пренс от началото на епидемията, която избухна в северните райони на страната, предадоха световните агенции в неделя.

Жертвите на болестта вече са 208, заразените са над 2 600 и появата на случаи в столицата засилва страховете на хората. Властите и медицинските екипи се борят с всички сили да ограничат разпространението на болестта и да не допуснат холерата да превземе палатковите лагери в столицата.

При всичките пет случая, открити в Порт-о-пренс става дума за хора, които са се заразили в района на епидемията и след това са пътували до столицата. Заболяването е открито бързо и те са изолирани, а в града са засилени мерките за предотвратяване на заразата, съобщи представител на ООН.

В Порт-о-Пренс милион и триста хиляди души живеят в палаткови лагери, след като останаха без дом заради опустошителното земетресение през януари. Условията, при които живеят, биха направили разпространението на холерата светкавично, тъй като тя се предава чрез заразена вода и храна.

За властите е въпрос на живот и смърт да не допуснат холерата да превземе столицата. В северните райони на страната са изпратени още медицински екипи, за да не се налага на заразените да търсят помощ в Порт-о-пренс.

В огнището на епидемията болниците остават препълнени. Пациенти има навсякъде около болниците, лекуват ги дори на земята. Засега страната разполага с антибиотици за лечение на 100 000 заразени и разтвори за венозно лечение на 30 000 души. Канада обяви, че ще предостави 1 милион долара спешна помощ на Хаити за борба с разпространението на холерата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?