Хонконг и Тайван спорят къде да бъде съден човекът, предизвикал протестите

Хонконг и Тайван спорят къде да бъде съден човекът, предизвикал протестите

Хонконг спори с Тайван къде да бъде съден заподозрян в убийство, който неволно предизвика масовите протести в Хонконг срещу непопулярен законопроект за екстрадиция, предаде Асошиейтед прес.

Във вторник официални представители на Хонконг поискаха от тайванските власти да позволят на мъжа да се предаде и да бъде съден за убийството на приятелката си, извършено докато двамата били във ваканция в Тайван.

Премиерът на Тайван Су Цънчан обаче отхвърли предложението и заяви, че Чан Тункай трябва да бъде съден в Хонконг, където ще бъде освободен утре след излежаване на присъда за пране на пари.

Официално сътрудничество с Тайван би означавало полуавтономната китайска територия Хонконг да признае тайванските съдебни институции като легитимни официални власти. Това не би се приело от властите в Пекин, които смятат Тайван за бунтовна провинция и отказват да признаят администрацията на избраната на общи избори президентка Цай Ингвен, отбелязва АП.

Лидерката на Хонконг Кари Лам спомена случая с Чан Тункай като една от главните причини за предлагането на законопроекта за екстрадиране на хонконгски граждани в страни, с които Хонконг няма спогодба за екстрадиция. Опасенията, че този текст ще доведе до екстрадиране на хонконгци в континентален Китай обаче предизвикаха продължаващи от няколко месеца бурни протести, довели до най-тежката политическа криза в Хонконг от десетилетия.

Миналата седмица Чан Тункай писа на Кари Лам, че иска да се предаде доброволно на тайванските власти.

Премиерът на Тайван обаче прикани Хонконг сам да съди този свой гражданин за убийството на приятелката му през февруари 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят