Хората пекат зеленчуци поне от 170 000 години

Хората пекат зеленчуци поне от 170 000 години

Южноафрикански учени установиха, че овъглените парчета, открити в пепел на 170 000 години в местна пещера, са от печени кореноплодни зеленчуци, съобщи изданието "Ню сайънтист".

Откритието показва, че в автентичната палеодиета, е имало много печени зеленчуци, които са богати на въглехидрати, като съвременните картофи.

"Мисля, че хората са се хранели много балансирано, съчетавайки въглехидрати и протеини", каза ръководителят на екипа Лин Уодли от университета на Витватерсранд.

Нейният екип открива през 2016 г. десетки овъглени парчета в слой пепел в пещерата Бордър. Такъв слой остава от огнищата на ранните хора. Изследвайки след това овъглените останки от стотици съвременни растения под микроскоп, учените успяват да определят, че парчетата въглени са ризоми - подземните стебла, на растение от рода Xypoxis.

Семена от кореноплодни зеленчуци и други растения бяха намерени на обект на 800 000 години в Израел, но според Уодли това е най-ранното ясно доказателство за печенето им.

Изобилието на парчета ризоми показват, че печените зеленчуци са били обичайни в храната, за разлика от разпространеното схващане, че ранните хора са яли много месо. Повечето версии на популярната палеодиета, за която се предполага, че имитира храната на предшествениците ни, препоръчват да се избягват картофите и зърнените храни.

Представите ни какво са яли ранните хора може да са неправилни, защото останките от растения оцеляват по-трудно от животинските кости, а и специалистите рядко търсят точно такива следи.

Споделяне

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?