Хората в Русия вярват, че Путин може да пребори корупцията

Хората в Русия вярват, че Путин може да пребори корупцията

Жителите на Русия "повярваха в успехите на Владимир Путин, ограничил апетита на бюрокрацията, и в способността му да надвие корупцията", пише "РБК дейли" в коментар за анкета на центъра "Левада", направена миналия месец.

Путин е успял да намали апетита на руските бюрократи, смятат тази година 64 на сто от запитаните срещу 60 процента през 2014 и 49 на сто през 2013 г. За две години е намалял с 50 на сто броят на руските граждани, които смятат, че президентът си затваря очите за бюрокрацията в Русия.

"Отношението на хората към някои аспекти от дейността на Путин се е размило на фона на общото одобрение за всичко, което върши след присъединяването на Крим. Във всички сфери на обществения живот е проникнал "ефектът на Крим", заради който хората трудно могат да оценят трезво работата на президента", обяснява Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада".

За две години от 20 на 31 процента е скочил делът на гражданите, според които Путин ще може да сложи край на рушветчийството - стига да направи решителна чистка сред висшите чиновници и да въведе по-строги наказания за корупция.

Това мнение обаче почива "на телевизионната пропаганда, а не на реалните антикорупционни мерки", смята Антон Поминов, директор на руския клон на "Трансперънси интернешънъл".

Той нарича "пропаганда" шумните процеси срещу корумпирани служители, отразявани от телевизиите в Русия.

За сметка на това липсва положително развитие в антикорупционните инициативи на руската власт. От 2012 г. темата е "на втори план от гледна точка на вземаните решения, но не и от гледна точка на риториката", констатира експертът. Според него за ефикасна борба с корупцията в Русия би било достатъчно държавният глава да прояви политическа воля - такава обаче няма.

Съществена стъпка в борбата с корупцията в Русия бе двегодишният национален план в тази сфера, подписан от Путин през 2014 г. Но много ведомства не го изпълняват, посочва Кирил Кабанов от президентския Съвет по правата на човека пред "РБК дейли", цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят