Хотелиерите в Банско пред фалит заради липса на сняг

Хотелиерите в Банско пред фалит заради липса на сняг

Още 5 хотела в Банско бяха обявени за продажба в началото  на седмицата, съобщиха в петък от специализирания сайт за недвижими имоти imoti.net. Топлото време в зимните курорти създаде сериозни проблеми на хотелиерите и брокерите от агенциите отчитат увеличение на офертите за продажба на хотели.  Повечето от инвеститорите са ползвали кредити за строителството на обектите и слабият туристически сезон се е оказал фатален за тях, коментират брокерите.

В района на Банско вече има обявени 55 хотела, а средната цена, на която се оферират, е 700 евро за квадрат.  Има предложения и за 1100 -1200 евро/кв.м. При тази цена обаче клиентите държат на вече разработени хотели с пълно обзавеждане и работещи заведения.

Според агенциите за недвижими имоти няма гаранция, че ще се появят толкова платежоспособни клиенти, които да купят хотелите. От imoti.net коментираха, че цените са занижени и въпреки това продажбата е трудна, защото общата сума, която трябва да се плати за една сграда надхвърля 7 млн. евро.

Тенденциите в световния туризъм през последните години показват, че малките хотели и ресторантчета са по-предпочитани, заради романтиката и възможността за уединение. Това е причината да се продават трудно големи хотели с разгърната застроена площ от над 6 хил. кв.м.

Според брокерите, строителството на огромни хотели по българските зимни и морски курорти ще смъкне цените на пазара.

Прогнозите на експерти за развитието на пазара на хотели в района на Банско в краткосрочен план не са оптимистични. Ако започнат фалити на хотелиерите, на пазара ще се появят повече обекти за продажба на още по-конкурентни цени. Ситуацията може да се влоши допълнително, ако следващата зима отново е без сериозен снеговалеж. Повечето потенциални купувачи също изчакват да видят развитието на сезона в Банско и се въздържат от покупка, коментират от imoti.net. Възможно е през периода март-април да има своеобразен бум на сделките с хотели и то на цени значително по-ниски от оферираните в момента.

Споделяне

Още от Имоти