Христо Иванов: Искаме лустрация от второ поколение

Бившият правосъден министър обяви, че води война с корупцията

Силна антикорупционна програма, която ще включва идеята за лустрация от второ поколение, ще е основният фокус на новия политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България".

Това стана ясно по време на негово изказване на дискусия в Клуб "Перото" с млади българи, живеещи в чужбина.

Иванов даде старт на проекта си на 9 декември, но го обяви още след като подаде оставка заради провала на конституционната реформа, която не получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и БСП. Според Иванов новата партия няма да влиза в клишетата "ляво" и "дясно", а целта ѝ ще бъде "война с корупцията".

"Промените в съдебната система, в конституцията не са отвлечени неща. Когато хората са обречени на унизително безправие, това е конкретен, а не отвлечен разговор. Имаме изключително подробна антикорупционна програма, която ще изложим писмено. Тя ще включва идеята за лустрация, при това лустрация от второ поколение, защото ние се намираме вече 30 години по-късно и много неща вече са се случили", заяви Иванов.

По думите му антикорупционната програма ще бъде тест за евентуалните политически партии, които искат да си сътрудничат с "Да, България". "Ако някой иска да си стисне ръцете с нас, той ще трябва да я подпише. Тя е вододелът между нас и другите политически партии", каза Иванов.

Според бившия министър преборването на корупцията не е съвсем безнадеждна задача. "Не е здрава вътрешната структура на българската олигархия. Тя се крепи на идеята за своята безалтернативност", посочи Иванов.

Младежите, живеещи в чужбина, поискаха от бившия министър повече конкретни решения по секторните политики. Той подчерта обаче, че има и определен кръг въпроси, които бъдещото движение няма да включва в дневния си ред. Това са въпроси като хомосексуалните бракове и легализирането на марихуаната.

Христо Иванов обяви, че бъдещото движение ще събира подкрепа чрез диалог с хората и прозрачност. За учредителното събрание той заяви, че "това няма да бъде събрание на хора, докарани с автобуси".
Иванов е доволен, че само за седмица са събрани 50 000 лв. по сметката на "Да, България" от дарения. Особено силна подкрепа проектът получава от ИТ бизнеса.

Когато "Да, България" получи първата си субсидия, ще я използваме за това да организираме безплатно училище у нас за българчета в чужбина.

"Не мога да кажа, че сме видели ясна политика в това отношение. За нас е важно да говорим дори за идея за конкретни бизнес инкубатори, за които българите в чужбина да помислят дали и България не може да е място, където да започнат бизнес. Имаме намерение да обещаем по примера, който е в Гърция, където всяка година има безплатни училища за деца на хора от гръцки произход, живеещи извън Гърция, да се върнат в страната си да упражняват езика и културата. Когато "Да, България" получи първата си субсидия ще я използваме за това да организираме едно такова училище и да покажем как би могло да се случва. Една целенасочена политика за това второто, третото поколение българчета, които се раждат в чужбина, да запазят ясна връзка с родината на родителите си не е налична", каза бившият правосъден министър.

"Организираме тази среща в българи, които живеят в чужбина, за да поговорим как заедно бихме могли да почнем да мислим за България не като малка, смачкана страна, а като една голяма страна. Да започнем да говорим за това, че има български свят и макар днес вестниците да съобщават, че има рекорд по ниска раждаемост в България, има и по някои данни, 3 млн. българи в чужбина, които представляват един огромен резерв и потенциал", каза още Иванов.

Христо Иванов бе категоричен, че българите в чужбина показват, независимо от това в каква област работят, много добри резултати и способност да се интегрират в рамките на ясни правила.

Споделяне

Още по темата

Още от България