Христо Иванов пита Цацаров получавал ли е данни от Турция за контрабанда на "Булгартабак"

Христо Иванов пита Цацаров получавал ли е данни от Турция за контрабанда на "Булгартабак"

Лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов разпространи във вторник отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което директно го пита получавал ли е конкретни данни от турските служби за канал за контрабандни цигари, свързан с "Булгартабак".

Бившият правосъден министър отправя общо 4 въпроса по темата, уточнявайки, че те са по повод посещението на главния прокурор в Турция през септември 2015 г., когато той имаше извънредна среща и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Тогава от държавното обвинение не съобщиха никакви подробности за темите, обсъдени от двамата, а посещението бе представено като протоколен отговор на визитата на турския главен прокурор Мехмет Акарджа.

Иванов припомня, че Цацаров посети Турция още през 2014 г. , когато подписа споразумение за сътрудничество в области като тероризъм, корупционни престъпления, международна организирана престъпност и контрабанда. По този повод лидерът на "Да, България" задава следните въпроси:

- На тази или друга среща, били ли са Ви предадени материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на "Булгартабак" имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, както и че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации?

- Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава"?

- Не смятате ли, че прокуратурата имаше достатъчно основания да се самосезира след публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на "Булгартабак" е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на "верния купувач" за да продължи действието на подобни контрабандни канали?

- Налични ли са данни, обосноваващи връзката на високопоставени български политически лица с подобни канали и/или с "Булгартабак"?

В отвореното писмо на Иванов до главния прокурор се припомня още, че през май 2014 г. държавното обвинение съобщи за разбит контрабанден канал за цигари в Дубай, "в който е бил замесен български политик и през който са минавали сделки за стотици милиони".

"До настоящия момент, три години след разследването, прокуратурата не е съобщила повече информация за този случай, нито дали разследването продължава, както и кой е този български политик. Ето защо настоявам да изнесете повече данни за това разследване, както и информация има ли то връзка с поставените по-горе въпроси", подчертава Христо Иванов.

Според него, ако действително съществуват подобни зависимости, "това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори".

"Вярвам, ще се съгласите, че при наличието на подобен риск, става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори", допълва Иванов в писмото си до Цацаров.

Той припомня още, че основната цел на "Да, България" е да спомогне за въвеждането на ефективен механизъм за контрол над работата на главния прокурор, какъвто според европейските обвинители, анализирали българската прокуратура, може да се постигне чрез създаване на постоянна специализирана парламентарна комисия. В края на писмото Иванов изразява своето нетърпение да започне да работи по този въпрос в 44-ото Народно събрание в сътрудничество с Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017