Христо Иванов ще прати на всички прокурори сигнал срещу Гешев

Христо Иванов ще прати на всички прокурори сигнал срещу Гешев

"Демократична България" подготвя и още утре ще изпрати сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев до всички прокурори в страната. Това обяви съпредседателят на партията Христо Иванов пред бТВ.

Повод е решението на Конституционния съд (КС), в което се казва, че шефът на държавното обвинение не може да се меси в дела, водени срещу него. На практика това означава, че всеки прокурор може да образува дело срещу Гешев, стига да има куража да го направи.

"Търсим някой в тази държава с елементарен гръбнак да започне процедура срещу това безправие", заяви Иванов. Той обясни, че в сигнала ще се съдържат конкретни данни за престъпления, извършени от Гешев. Според Иванов не е останал "правен принцип, ненарушен".

Иванов обясни, че в сигнала им се посочват конкретни престъпления. Съпредседателят на "Демократична България" припомни, че прокуратурата е изпращала на медиите СРС-та по различни дела. Според него това е правено не за целите на разследването, а с пропаганден и пиар ефект.

"1800 са българските прокурори. Има ли един, който, окрилен от това решение на КС, ще погледне истината в очите и ще приложи закона. Хайде да пробваме", заяви Иванов.

Според решението на КС главният прокурор губи способността си да се меси по дела срещу себе си. До него се стигна, след като правителството поиска тълкуване на конституцията заради намерението му да въведе фигурата на специален прокурор, който да може да разследва главния. Решението на КС създава възможност за реформи, които да прекртят недосегаемостта на главния прокурор чрез създаване на т. нар. специален прокурор.

В сряда Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу Гешев. Според съдпредседателя на "Демократична България" главният прокурор е нарушил редица етични принципи с поведението си – например позволявал си е политически атаки. Засега Борисов не е отговорил на това искане. В четвъртък му бе зададен въпрос за Иванов, а премиерът отвърна, че той имал мечта да стане главен прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България