Христо Иванов: В България вече никой не може да бъде спокоен за своята собственост

Христо Иванов: В България вече никой не може да бъде спокоен за своята собственост

В България вече никой не може да бъде сигурен за своя бизнес и своята собственост. Това обяви пред бТВ в понеделник лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Никой не може да бъде сигурен, когато се зададат новите бухалки – специализираният съд и прокуратурата. Нито свободата на словото, нито свободата на предприемачеството и частната собственост са защитени", каза Иванов.

По думите му също в новия антикорупционен закон, който се приема от парламента, има "безумно каращисване на контролиращи органи", а крайният резултат е създаването на следващата мегабухалка, която може да удари по всеки неудобен.

Коментарът му беше по повод идеите да има една комисия, която обединява работата по конфликта на интереси и установяване на придобити със съмнителни средства имоти. "Минава се Рубикон. "Досега имаше баланс на свенливо беззаконие и липса на борба с корупцията, сега се преминава към брутален режим и управление чрез беззаконие", каза Христо Иванов.

Той посочи, че в закона няма гаранция, че няма да се прилага конфискация по случаи, по които съдът се е произнесъл, както става сега. "Това е забранено от римско време насам", уточни Христо Иванов.

Бившият министър на правосъдието допълни, че румънската комисия, за контрол за конфликт на интереси, е обект на независим одит всяка година.

Христо Иванов е на мнение, че президентът действително е избързал, като е обявил, че ще наложи вето на закона, още преди той да е окончателно приет. Той обаче изрази задоволство, че Румен Радев вече разбира, че законът няма да доведе до нищо добро.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?