Христо Иванов: В България вече никой не може да бъде спокоен за своята собственост

Христо Иванов: В България вече никой не може да бъде спокоен за своята собственост

В България вече никой не може да бъде сигурен за своя бизнес и своята собственост. Това обяви пред бТВ в понеделник лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Никой не може да бъде сигурен, когато се зададат новите бухалки – специализираният съд и прокуратурата. Нито свободата на словото, нито свободата на предприемачеството и частната собственост са защитени", каза Иванов.

По думите му също в новия антикорупционен закон, който се приема от парламента, има "безумно каращисване на контролиращи органи", а крайният резултат е създаването на следващата мегабухалка, която може да удари по всеки неудобен.

Коментарът му беше по повод идеите да има една комисия, която обединява работата по конфликта на интереси и установяване на придобити със съмнителни средства имоти. "Минава се Рубикон. "Досега имаше баланс на свенливо беззаконие и липса на борба с корупцията, сега се преминава към брутален режим и управление чрез беззаконие", каза Христо Иванов.

Той посочи, че в закона няма гаранция, че няма да се прилага конфискация по случаи, по които съдът се е произнесъл, както става сега. "Това е забранено от римско време насам", уточни Христо Иванов.

Бившият министър на правосъдието допълни, че румънската комисия, за контрол за конфликт на интереси, е обект на независим одит всяка година.

Христо Иванов е на мнение, че президентът действително е избързал, като е обявил, че ще наложи вето на закона, още преди той да е окончателно приет. Той обаче изрази задоволство, че Румен Радев вече разбира, че законът няма да доведе до нищо добро.

Споделяне

Още от България