Христо Иванов: Властта в правосъдието трябва да се отнеме от лобитата

Сн. БГНЕС

В правосъдието властта трябва да се отнеме от лобитата и да отиде в магистратите, за да може след това системата да се прочисти. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред Би Ти Ви.

„Чашата на реформите е полупълна, въпросът е да се погрижим водата в нея да е чиста”, подчерта Иванов. „Темида, както всички власти в България, има своите заболявания, но да не забравяме, че в нея работят и изключително качествени магистрати – гледайте на тях като на агенти на промяната”, добави министърът.

Според него стратегията за съдебна реформа е била приета с конституционно мнозинство в парламента. Иванов обаче смята, че тя е била подкрепена от „коалиция на нежелаещите” т.е. на тези, които не искат да бъдат възприети като противници на съдебната реформа. „Сега е важно същите да не се превърнат в нежелаещи да я реализират“, коментира правосъдният министър.

Според него трябва да се насочат допълнителни усилия и към борба с корупцията. Иванов припомни, че именно това е и едно от исканията на Европейската комисия в последния мониторингов доклад за България. „В България има немалко осъдени съдии и прокурори, в това число и за корупционни престъпления. Това, което хората очакват да видят, е осъждане за системните проблеми. За да се случи това обаче, ние трябва да създадем инструменти, които да се борят с корупцията”, подчерта Иванов.

„Публичните институции у нас твърде лесно попадат под влиянието на лобита, които подменят властовите процеси”, коментира Иванов. Той добави, че освен в органите за борба с корупцията, у нас има проблеми и във функционирането на контролните органи в отделните сектори, като пример за това е случилото се с КТБ.

Министърът коментира и избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. „Изборът е факт. ВСС направи своя избор толкова добре, колкото беше способен, президентът също каза своята тежка дума”, каза Иванов. Той добави, че е бил несъгласен с цялостния подход на Висшия съдебен съвет към процедурата. Основните критики на Иванов бяха, че изборът на Панов е предизвестен, и че съдебният съвет използва при гласуването електронната система, критикувана в доклада на ЕК. Министърът припомни, че не е присъствал на избора на Панов, тъй като бил на неформално заседание на съвета по правосъдие и вътрешен ред.

Все пак Иванов каза, че Панов е направил силни заявки за реформи и е демонстрирал ярки позиции, като сега въпросът е какво ще направи начело на ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?