Христо Стоичков заряза националите, спасява Селта Виго

Христо Стоичков заряза националите, спасява Селта Виго

Целият щаб на националния футболен отбор, предвождан от Христо Стоичков и Димитър Димитров – Херо, подаде оставка. От БФС обявиха, че Стоичков е поискал да разтрогне договора си по взаимно съгласие. По същото време от испанския Селта Виго потвърдиха, че преговарят с бившия играч на Барселона за треньорския пост. 

В мотивите си за оставката някогашният “модерен ляв” е посочил натрупаните негативни настроения към националния отбор на България и създалата се обстановка около него в решителната фаза на европейските квалификации. Той е изразил желанието си да бъде освободен в телефонен разговор с президента на БФС. Същата молба е отправил и главният мениджър на националните отбори Димитър Димитров – Херо. От БФС уточняват, че желанията на двамата са удовлетворени.

Оставката на т.нар. национален селекционер идва две седмици след поредния сив мач на “лъвовете” срещу непретенциозния отбор на Албания, завършил при нулево равенство насред София, и затръшнал вратата пред българите за Евро-2008. Издънката бе последвана от оглушителен запалянковско-медиен рев: “Оставка”. И ако попръжните срещу треньора по трибуните до момента се приемаха за даденост, от този момент те заеха и подобаващо място по челните  страници на спортната преса.  Въпреки това обаче Стоичков не даде признаци, че ще напуска, а въпросът за бъдещето си като национален треньор препрати към ръководството на футболния съюз.

Натрупаните негативни последствия, за които Стоичков говори, дойдоха след няколко грандиозни скандала с играчи. Първо бе този с вратаря Здравко Здравков, който обяви, че докато Стоичков е начело, няма да стъпи в представителния тим. Здравков бе първият, който открито заговори, че селекционерът обслужва мениджърски интереси и пуска в игра определени футболисти. Малко по-късно Илиян Стоянов-Коловати си тръгна със скандал по същата причина. Дойде и редът на Стилян Петров, който изненада всички със завръщането си преди мача с Албания.

Дали само "натрупаните негативни последици" са причина за решението на Стоичков не е ясно, тъй като във вторник от испанския Селта Виго обявиха, че преговарят с него за треньорския пост. Бившият тим на Любослав Пенев се намира в зоната на изпадащите в Примера дивизион  на 18-та позиция с 27 точки.

След спасяването на Стоичков в посока Испания, което някои ще определят като единствената му правилна постъпка като национален селекционер, “лъвовете” остават без треньор точно когато евроквалификациите навлизат в решаваща фаза.

За поста на Стоичков досега се е спрягало името на германския спец Феликс Магат, но шефът на БФС Борислав Михайлов отхвърли тази възможност. Друго обсъждано име за евентуален заместник на Стоичков  е това на Станимир Стоилов-Мъри, който е начело на шампионите от “Левски”. Той обаче едва ли ще приеме евентуална оферта от БФС - още повече, че след победата над ЦСКА в събота, пред него и отбора му се очертава изгодна възможност за поправителен в предстоящото издание на Шампионската лига.

Споделяне

Още по темата

Още от България