"Хювефарма" на братя Домусчиеви се отказа да набира 300 млн. евро през борсата в Амстердам

"Хювефарма" на братя Домусчиеви се отказа да набира 300 млн. евро през борсата в Амстердам

Производителят на ветеринарни фармацевтични продукти "Хювефарма", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, се отказа да търгува акции през фондовата борса в Амстердам.

Първичното публично предлагане на акции (IPO) на компанията трябваше да стартира на 1 юли, а целта бе набирането на 300 млн. евро капитал. Предвиждаше се и настоящият акционер Адванс пропъртис" на Домусчиеви да продаде част от акциите си.

"Нашият бизнес е високо рентабилен, генериращ кеш и растящ по-бързо от сектора, като растежът се подкрепя от глобалното търсене на висококачествени животински протеини. През този процес имахме много ценна и интензивна комуникация с всички уважавани институционални инвеститори. От тяхната обратна връзка стана ясно, че настоящатата средносрочна траектория на растеж на компанията може най-добре да се осигури, като тя остане частна, което ще запази гъвкавостта и предприемаческата култура. Бихме могли обаче да се върнем към проекта за IPO на по-късна дата.", коментира Кирил Домусчиев в официално съобщение на компанията.

За глобални кординатори за листването на акциите на "Хювефарма" бяха определени J.P. Morgan AG, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe AG. Процесът се подпомагаше и от ING Bank, UniCredit Bank AG. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са ко-мениджъри по емисията.

Печалбата на компанията за първото тримесечие на 2021 г. преди лихвите, данъците, амортизацията (EBITDA) е почти 48.8 млн. евро, а приходите за същия период от време достигат 161 млн. евро, което е ръст с 11 на сто.

За 2020 г. приходите на компанията са 588 млн. евро, ръст от 7% спрямо година по-рано. Печалбата (EBITDA) се увеличава с 31% до 166.7 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?