И акцизът на алкохола се вдига от догодина

И акцизът на алкохола се вдига от догодина

Акцизът и на алкохола ще се увеличи от следващата година, съобщи във вторник министърът на финансите Симеон Дянков на кръгла маса за промените в Закона за здравното осигуряване. Парите за пенсии и за здравеопазване не достигат и начин да се попълни липсата им е, да се вдигнат акцизите на цигарите и алкохола, обясни той.

Така министърът потвърди, че освен на цигарите, от догодина ще се увеличи акцизът и на алкохола, нещо, което преди седмица, пак според думите на министъра, бе оставено като отворен въпрос. Той остана настрани от общественото полезрение покрай споровете около повишението на цигарения акциз.

Допълнително 600 милиона лева ще бъдат необходими за здравеопазване през следващата година, с които в момента бюджетът не разполага, обясни министър Дянков. Други 1.350 млрд. лв. пък трябват за пенсии, което е 2.5% от БВП. За запълване на тези нужди трябват средства, каза той и даде пример, че от увеличението на акциза на цигарите ще бъдат събрани допълнително 130 млн. лв.

Дянков съобщи, че се обмисля вдигане на акциза на алкохола с 15%, което, според разчетите на финансовото министерство, ще донесе допълнително в бюджета 60 млн. лв. Тези средства ще отидат за здравеопазване и за развитие на спорта, каза той.  

Дянков смята, че събраните средства от повишаването на акзизите на цигарите и алкохола трябва да отиват в бюджета на здравното министерство, а не в специален фонд, както настояват пациентите. По думите му парите трябва да се използват по преценка на здравния министър за ракови заболявания, астма и др. болести, причинявани от тютюнопушенето.

Искането на финансовия министър Дянков за рязко увеличение на акциза на цигарите срещна неодобрението на неговия колега – икономическия министър Трайчо Трайков, който предложи по-малък акцизен скок. Въпросът за размера на акцизите трябва да бъде решен в рамките на правителството до края на седмицата и да бъде внесен в парламента като промяна в Закона за акцизите и акцизните складове. И докато двата варианта за ръста на облагането на цигарите бяха публично представени, за новите ставки на облагане на алкохола досега не бе говорено.

Увеличението на акциза на алкохола ще свие още повече потреблението, бе един от първите коментари на производители на спиртни напитки. Според директора на "Винпром - Русе" Наталия Казакова само в последната година продажбите са се снижили с 35-40%. Според нея мярката ще натовари компаниите, които работели на светло, защото онези в сивия сектор и без това не плащали никакъв акциз. 

Наблюдения на финансовото министерство през последните години обаче показаха, че без връзка с размера на акциза спада продажбата на акцизни бандероли, въпреки че самите продажби на алкохол не са намалели. Още зам.-министърът на финансите в кабинета на Станишев Георги Кадиев огласи този факт преди три години, но последици нямаше. Самият Дянков съобщи преди повече от месец, че в укриването на акцизи са замесени и големи алкохолни производители.    

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?