След като Мая Манолова "пое отговорността"

И Ангел Найденов "призна", че е предложил Пеевски

Според министъра на отбраната не БСП, а ГЕРБ разчитат на гласовете на Атака

И Ангел Найденов "призна", че е предложил Пеевски

"Идва ми да отговоря: Приемете, че аз съм предложил Делян Пеевски“. Така  по модел на заместник-председателя на парламента Мая Манолова, министърът на отбраната Ангел Найденов отговори на въпрос прозрачно ли постъпват управляващите като не отговарят кой е предложил депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Преди седмица Манолова даде същия отговор на сходен въпрос.

И тя, както и в сряда пред БНТ министърът на отбраната лансираха тезата, че вече никой не се интересува от казуса "Пеевски“.

По думите на Найденов отдавна тази тема не вълнува хората. Заинтересовани били  малка част от онези, които чрез темата за депутатът-медиен магнат, който за няколко часа бе и председател на ДАНС,  търсят алиби,  да са на улицата. 

Според министъра фактът, че непротестиращите са повече на брой от протестиращите показва, че правителството се ползва с доверието на обществото. "Вие не виждате ли тези, които не протестират, те са повече, това е своеобразен вот на доверие на правителството", каза Найденов.

Веднага след това това коментира и предстоящия вот на недоверие към правителството, който ГЕРБ ще поиска. По думите на Найденов БСП не разчита на подкрепата на "Атака" при гласуването на вота на недоверие.  На такава подкрепа, според него са разчитали ГЕРБ.


Той обясни тезата си с факта, че за да мине вотът, за него трябва да гласуват повече от 120 депутати и щом ГЕРБ го внася "в случая е очевидно, че очаква подкрепа от "Атака". Според него предположенията, че БСП очаква подкрепа от паритята на Волен Сидеров нямат основание.

Преди ден народният представител от редиците на социалистите Корнелия Нинова заяви, че БСП, ДПС и Атака са консолидирани в подкрепата си за кабинета, като малко по-късно се поправи и изключи националистите от подкрепящите правителството.

Атака от своя страна все още не са съобщили как ще гласуват на вота на недоверие, но управляващите очакват тяхната подкрепа. Хората на Сидеров в парламента помогнаха на ДПС и БСП да преодолеят ветото, което президентът наложи на актуализацията на бюджета.

Найденов посочи, че е въпрос на всяка парламентарна група да прецени как ще гласува. Каза, че не знае какво ще е становището на ДПС, но изрази увереност, че всички депутати от "Коалиция за България" ще отхвърлят вота. 

Освен това, по думите му, няма основание и възможност за 100 дни да оцениш цялостна политика на един кабинет. 

"Няма област, в която да имаме провал, но имаме своите слабости", каза министърът, а като постижения изтъкна социалните мерки, приети от кабинета през първите 100 дни. Изброи по-високите обезщетенията за майките, енергийните помощи, парите за първокласници, допълнителните плащания за хората с увреждания, поевтиняването на тока и мерките срещу младежката безработица. 

"Партията, пометена заради своето управление, внася вот на недоверие. Четири години беше сляпа и глуха за социалните проблеми, а сега ги поставя на челно място", каза Найденов за ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?