И археолози можело да се запалят, ако Панагюрското съкровище стане частно

И археолози можело да се запалят, ако Панагюрското съкровище стане частно

Археологът проф. Николай Овчаров поиска от служебното правителство да изпълни поет от кабинета на ГЕРБ и Симеон Дянков финансов ангажимент за довършването на разкопките на Перперикон, за да не се оставя обектът "на произвола на съдбата и иманярите". Той заплаши с протести и дори със "самозапалили се археолози", ако Върховният административен съд реши спора за Панагюрското златно съкровище в полза на претендиращите наследници на открилите го братя.

По повод на спора между държавата и частните лица за собствеността над съкровището Овчаров заяви, че "културното наследство на България не е ТКЗС, не е фабрика или завод" и "българите трябва да защитим своето национално богатство".

"Всеки реши, че щом може да се реституира ТКЗС, или приватизира, защо да не може да се приватизира и националното богатство на България? Никоя друга държава не го е позволила и ние, естествено, няма да го позволим", каза той.

"Що се отнася до правните основания, там темата действително е доста сложна", призна археологът. "Но според законите, които съществуват през последните 40 години, всичко, което е намерено в недрата на земята, е собственост на държавата”, добави той.

Овчаров отправи призив към служебното правителство да плати обещани му от предишния кабинет 1.2 млн. лева за разкопки на Перперикон, които, по думите му, трябва да започнат най-късно след месец.

"Не можем да чакаме политически партии да се наиграят. Това са неща, които не могат да търпят отлагане”, заяви той.

"Допреди 15-20 дни, ние имахме някаква представа как ще протече археологическият сезон. Сега нямам тази представа по простата причина, че не познавам никого от служебното правителство, не знам какви са тези хора, какво разбират те от това, което е правено до този момент. През последните дни от управлението на ГЕРБ и на министър Дянков, който финансираше нещата, ние имахме обещана една солидна сума за Перперикон от около 1.250 млн. лв", обясни ситуацията Овчаров.

Той каза още, че от тези пари 1 млн. лева трябвало да отидат за проект, спечелен от община Кърджали преди две години.

"През тази година договорихме сериозно финансиране на разкопките на Перперикон с бившия финансов министър в рамките на 250 хил. лева. Тази година поисках 250 хил. лв., защото е финална година на разкопките на акропола на Перперикон. Тоест, ако ние през тази година получим тази сума, която е разписана в бюджета, ще имаме възможността да довършим изцяло свещения дворец на Перперикон и акропола и да го предадем на държавата за стопанисване", обясни Овчаров, цитиран от агенция "Фокус".

"Дано новото служебно правителство да изпълни тези ангажименти, защото в противен случай изпускаме сезона”, допълни Овчаров.

Той допълни, че през тази година на Перперикон започва и европейски проект за 4 млн. лева.

"Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата”, каза Овчаров.

"Ние сме на финала. Буквално след 15 години работа съм на финала и искам да завърша това нещо. Не искам да взема Панагюрското съкровище като някои хора. Искам да дам нещо на тази държава. Искам да дам този прекрасен обект, може би уникален в световен мащаб, който ще бъде напълно завършен през 2013 година като археологическо проучване, ако получим финансирането”, допълни той.

Споделяне

Още от България