И българският флаг бе забит на Южния полюс

И българският флаг бе забит на Южния полюс

Българският трибагреник бе развят за първи път на Южния полюс и забит в най-южната точка на Земята от участника в международна антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, съобщиха във вторник от Българския антарктически институт.

По данни на Пимпирев, дадени по сателитния телефон, това е станало сутринта при ветровито време и температура от минус 32 градуса. Малко по-късно той прати и своя снимка с българския флаг на Южния полюс. Експедицията, в която той участва, е посветена на стогодишнината от достигането на Южния полюс от Роалд Амундсен и след него от Роберт Скот.

Пимпирев и монголският му колега проф. Лхамсурен Дугержав са тръгнали след това обратно към лагера "Юнион Глейшър", разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида – Маунт Винсън (4892 м) на около 1200 км от полюса.

Пимпирев и Дугержав заминаха за Южния полюс от София на 29 декември 2012 г. Пътуването на българина струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега.

Очаква се двамата да се завърнат на 10 януари вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб "Есперидес” ще се включат в редовния ход на 21-ата Българска Антарктическа Експедиция на о-в Ливингстън, в която също в четвъртък ще се включат 12 души. Те ще излетят рано сутринта от софия.

Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база "Белингсхаузен” на остров Кинг Джордж и аржентинската база "Дисешън” на едноименния остров. В групата са включени асистенти от НСА "Васил Левски”, известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

За пореден трети път в базата ще се изследва чувствителността на кожата по проект, финансиран от френски козметичен концерн и изпълняван от председателя на Българското дерматоложко дружество акад. Николай Цанков.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?