И децата от предучилищна възраст ще получават държавни кифли

Децата от предучилищна възраст, които са на полудневно обучение и не получават закуска, също ще бъдат обхванати от програмата на социалното министерство "Чаша топло мляко и закуска", съобщи социалният министър Христина Христова. За тези деца няма да се отделят допълнително средства, тъй като планираните по програмата на МТСП 20 милиона лева до края на годината вероятно ще стигнат.

В момента 12 000 деца в предучилищна възраст, които са настанени в училища, не получават закуска. Има и такива, които се обучават в детски градини, но техният брой още не се знае, разясни още министър Христова. Тя подчерта, че и двете групи деца ще бъдат обхванати от програмата.

В момента 92 процента от училищата в страната вече са обхванати от проекта и повече от 300 000 деца от 1 до 4 клас ежедневно получават топло мляко и закуска.1997 училища са сключили договор с фирми-доставчици. Общините Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол и Благоевградска област са обхванати на сто процента от програмата. Проблеми има в Плевен, Пазарджик и Стара Загора, тъй като там има по-големи училища и вероятно е по-трудна процедурата за сключване на договорите с доставчици, посочи министър Христова.

Агенцията за социално подпомагане ежедневно изпраща мониторинг за развитието на програмата на министъра на образованието, информира изпълнителният директор на агенцията Николай Ангелов.

Споделяне

Още от България