И “Фитч” понижи до “негативна” икономическата прогноза за Латвия

Международната рейтингова агенция “Фитч” понижи в четвъртък икономическата прогноза за Латвия от "стабилна" на "негативна", като предупреди, че е възможно в бъдеще страната да преживее трудности, предаде Дойче пресе, цитирана от БТА. Преди шест седмици агенция “Стандард енд Пуърс” понижи прогнозата за Латвия също от "стабилна" на "негативна".

"Промяната на прогнозата отразява нарасналия рискот внезапна промяна на капиталовите и финансови потоци или от продължително и болезнено забавяне на икономическия растеж", се казва в цитирано от Дойче пресе съобщение на “Фитч”.

Пониженията на прогнозите от двете реномирани международни рейтингови агенции вероятно ще нанесе удар на правителството, което преди месец обяви плана си за борба с постоянно високата инфлация и за охлаждане на икономиката, която според експертите "прегрява".

"Въпреки че планът на правителството за борба с инфлацията е окуражаващ първоначален отговор на нарастващите макроикономически дисбаланси в страната, този план може да не бъде достатъчен, за да върне икономиката на пътя на стабилността", се казва в съобщението на “Фитч”.

Миналата година Латвия отбеляза едно от най-високите нива на растеж в историята на ЕС - 11,9%. Инфлацията остава над 6%, откакто страната влезе в съюза през 2004 г. Миналия петък централната банка съобщи, че дефицитът на Латвия по текущата сметка през 2006 г. е достигнал 21,1% от БВП.

Споделяне

Още от Бизнес