И горските тръгват на стачка за по-високи заплати

С ефективни стачни действия от 4 октомври, заплашиха и работниците и служителите в  горския сектор, които също като протестиращите от началото на седмицата учители настояват за повишение на заплатите им и то със задна дата.

Исканията са за повишаване на средното месечно възнаграждение с 25 на сто от 1 юни 2007 г., плюс 10-те процента от държавата от 1 юли, както и повишение до 100 процента до задействането на новата Държавна агенция по горите, съобщи в четвъртък на пресконференция Петър Абрашев от НФ "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа". Той уточни, че в момента средната работна заплата в бранша е 368 лв., исканията са тя да стане около 550 лв.

За повишението са необходими близо 7 млн. лева, които трябва да се вземат от приходите в бранша, чиято събираемост към момента наближава 100 процента и ще бъде преизпълнена, а не от бюджета, заяви Абрашев. Според него е възможно от събраните в повече пари да се отделят средства за повишаване на заплатите, още повече след като броят на  заетите в сектора е намалял двойно от 14 500 души до 7 500, посочи Абрашев.

Горските настояват също така да им се плаща за извънредния и нощния труд,  както и да се предвидят ваучери за храна и да се осигурят униформено и работно облекла на работниците, както и субсидия за издръжка на горската стража.

Синдикатите настояха да бъдат поканени за участие в подготовката на новия Закон за горите, защото сегашният позволява да се източват държавни средства към частни фирми. Секторът заработва около 300 млн. лева годишно, а отпусканите от бюджета средства са едва 100 млн. лв., посочи синдикалистът.

Искаме разрешение за извършване на стопанска дейност в Регионалните управления по горите или държавните лесничейства, допълни Анелия Начева от Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработвателната промишленост към КНСБ.

Стартът на стачката, насрочен за 4 октомври, ще бъде подгрят митинг-шествие от Симитли до Благоевград,насрочен за петък, а на 3 октомври ще има такова и в региона на Смолян.

Протестите ще продължат до подписване на споразумение между ръководствата на синдикатите и Държавната агенция по горите.

Споделяне

Още от България