И гръцките медии под удара на кризата

Гръцки вестници, радио и телевизионни станции затварят врати в резултат на финансовата криза, която засегна страната, и стотици журналисти и технически персонал в медиите се оказаха без работа през последните месеци, пише агенция ДПА в четвъртък.

Главната причина за свиването е драстичният спад на приходите от реклами с почти 60 процента заедно с факта, че банките вече не са готови да подкрепят медийните компании със заеми с ниски лихви.

Ние бавно кървим до смърт, заявява пред агенцията Димитрис Тримис, президент на асоциацията на атинските журналисти Естия.

Първият голям вестник, който бе засегнат, бе консервативният "Апогевматини", в който пресите спряха да се въртят през ноември 2010 г., след като той обяви банкрут.

Сега клонящият към ляво "Елефтеротипия", един от най-важните вестници в страната, има проблеми и престана да се продава на улиците. Редакционният екип на вестника, чиито коментарни материали са широко четени и уважавани, не получавал заплати от август и е в стачка от седмици, докато собствениците поискаха да бъдат обявени в неплатежоспособност.

Частният телевизионен канал "Алтер" престана да излъчва в средата на декември. Неговият персонал също не е получавал заплати от месеци и е в стачка.

Тези развития са индикация, че нещата ще стават по-лоши. Ние не сме единствените жертви, обществото също ще страда от липсата на информация, казва Тримис..

Други медийни компании също показват признаци на финансови проблеми. Повечето частни телевизионни канали в момента излъчват повторения на собствените си сериали, направени през изминалото десетилетие. Радиостанциите са на ръба на оцеляването.

В държавната ЕРТ има всекидневни стачки, продължаващи по няколко часа, защото един от телевизионните канали заедно с няколко регионални радиостанции трябва да бъдат затворени.

Кризата последва след 20-годишен разцвет в гръцкия медиен сектор, по време на който голяма част от финансирането идваше от държавни поръчки. Тази относително малка южноевропейска страна с 11 милиона жители предлага голямо разнообразие на медийни продукти и сега е сигурно, че ще има постоянни орязвания, отбелязва ДПА.

В Гърция има осем спортни вестника и седем частни телевизии, както и три държавни национални телевизии. Освен това има над 100 местни телевизионни станции и около 300 радиостанции. Държавното радио е представено от пет национални и 11 регионални станции.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?