И КНСБ поиска оставката на Москов заради доплащането на медицински услуги

Петър Москов. Сн. БГНЕС

От КНСБ поискаха оставката на здравния министър Петър Москов заради подготвяни промени в наредбата за достъп до медицинска помощ, които дават възможност на здравноосигурените да получат медицинска помощ "и срещу заплащане".

Проектонаредбата на министерството все още не е публикувана, но вероятно е свързана с идеите за реформа на здравния министър за базов и допълнителен пакет медицински услуги, покривани от НЗОК. В допълнителния пакет ще влизат прегледи и манипулации, които търпят отлагане и броят им ще е строго ограничен, а който не иска да чака, за да ги получи безплатно по линия на касата, ще трябва да си ги плаща, като тук министерството вижда ролята на допълнителното здравно осигуряване.

И сега хората, които не искат да чакат за прегледи и изследвания си ги правят на частно, въпреки, че им се полагат безплатно, защото са в пакета на касата.

От КНСБ обаче са скандализирани от предложената формулировка.

"Наредбата дописва закона, а оттам и Конституцията, като "благосклонно" предоставя право на здравноосигурените да получат медицинска помощ "и срещу заплащане".

"КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на
здравноосигурените с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения", посочват от синдиката.

От синдиката се оплакаха, че не могат да влязат в контакт с министър Москов са безрезултатни. Затова са написали писмо до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин искане за незабавно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

КНСБ предупреждава, че ако тези промени станат факт, без да се вземе становище от тристранния съвет, ще сезира Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България