И новата отсечка на магистрала "Струма" се напука край Благоевград

Трафикът се ограничава до 18 часа на 19 март заради ремонта

Образувалата се дупка на магистрала "Струма"

И новата отсечка на магистрала "Струма" в района на Благоевград не издържа след първата зима и се напука. За това сигнализира лидерът на ДСБ и общински съветник в Благоевград Калоян Ханджийски, който качи снимки в социалните мрежи.

В момента тече ремонт за сметка на изпълнителя, казаха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По тази причина трафикът се ограничава до 18 часа на 19 март и движението се пренасочва по първокласния път Е79.

Дефектът

Дефектът на участъка от магистралата, открита през октомври 2015 г., е на отбивката за село Зелен дол. Той не е на основното трасе, а на отвеждащата връзка от пътния възел "Благоевград" към третокласния път Благоевград - Станке Лисичково, уточниха от АПИ.

Изпълнител на участъка Дупница - Благоевград е консорциум "Струма - Лот 2", в който участват италианското дружество "Импреза" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92". Договорът за близо 38 км беше за 360 млн. лв., а гаранциите са до 10 години. Участъкът беше изпълнен със средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Ремонтът

Заради започналите ремонтни дейности до 18 часа на 19 март (събота) се ограничава движението по платното в посока Кулата на магистрала "Струма" между пътен възел "Кочериново" и пътен възел "Благоевград".

Трафикът се пренасочва по първокласния път I-1 (Е-79) София – Кулата, съобщиха от пътната агенция.

Дотогава трябва да завършат ремонтни работи на отвеждащата връзка от пътния възел "Благоевград" на третокласния път. Неговата настилка не е била разчетена да издържи на свръхнатоварения трафик и това е причината за появилите се дупки и пукнати по асфалта.

Ремонтът не е на основното трасе на лот 2 на магистрала "Струма", а на отвеждащата връзка от пътния възел на третокласния път, който е с интензивен тежкотоварен трафик в посока София – Кулата и София – Станке Лисичково, е посочено в съобщението на АПИ.

Времето ще бъде използвано и за отстраняването на други дефекти, констатирани от пътната агенция. Всички ремонтни дейности са за сметка на изпълнителя.

Стари пробойни

Това е поредния проблем с нов магистрален участък. През февруари "стандартно" пропадна отсечка от новата магистрала "Марица".

Преди това се напука и магистрала "Струма" край Дупница, година и половина след пускането на отсечката.

Коловози има и по новата част на магистрала "Тракия" в участъка от Оризово до Стара Загора, за които държавата трябва да плати 50 млн. лв., за да бъдат отстранени. "Неравности" по магистрала "Тракия" има и в участъка между Стара Загора и Нова Загора.

Два тунела на магистрала "Люлин" също протекоха скоро след пускането и се наложи да бъдат ремонтирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?