И Румен Петков отиде до Цар Калоян, даде съвети и чаршафи

И Румен Петков отиде до Цар Калоян, даде съвети и чаршафи

След президента Първанов, който се яви на бронетранспортьор Цар Калоян, и вицепремиера и министър при бедствията и авариите Етем, която за трета поредна година констатира, че наводненията са свързани с поройните дъждове, и политическият ръководител на МВР Румен Петков посети бедстващия град. Във вторник, когато там е обявен траур в памет на осемте загинали от водната стихия, министърът връчи на кмета дарение от спално бельо и санитарни материали на стойност 10 000 лв.

Същия ден E.ON, собственик на електроразпределителното дружество в разградско, обяви, че опрощава августовските сметки за ток на близо 3000 семейства в Цар Калоян и Езерче.

На заседанието на кризисния щаб вътрешният министър предложи да се създаде правителствена комисия, която да анализира причините за наводнението, както и да очертае перспективите пред бедстващото население. 

В комисията да има представители на министерството на бедствията и авариите, на околната среда, на здравеопазването, на земеделието на регионалното развитие и на МВР, предлага Петков. По думите му не може след всеки един трагичен инцидент да се констатира, че имуществото не е застраховано. “Въртим се в омагьосан кръг, от който няма излизане”, заяви министърът, който смята да награди отличилите в справянето с пораженията от стихията полицаи.

Въпросът със застраховките може да бъде поставен на вниманието на правителствената комисия, смята Петков. “Държавата не е снела своята отговорност за решаване на въпроси, свързани с инфраструктурата, контрола и превенцията при кризисни ситуации, но на вниманието на институциите и различните звена стоят и текущи въпроси, които имат нужда от "генерално решение", каквато е практиката в ЕС”, каза вътрешния министър.

Той говори и за изнамирането на “стратегическо решение” за сигурността на хората в перспектива, но съжалява, че “тези въпроси ги коментираме само, когато настъпят подобни трагедии”.

Петков смята, че системата за ранно известяване на населението при бедствия е демодирана и неефективна. Подобно е мнението и на Емел Етем.

След като раздаде чаршафите и нахвърли идеите си, министърът предприе обиколка и се снима край разрушени домове на бедстващите жители на Цар Калоян.

Във вторник, първия ден на траур, е насрочен общ помен на християни и мюсюлмани на площада в Цар Калоян. Жертви на наводнението станаха 7-годишно момиче, 57-годишен мъж и шест жени на възраст между 50 и 83 години.

Прокуратурата в Разград образува девет досъдебни производства във връзка с наводненията и обяви, че ще назначи национална експертиза за причините, довели до смъртта на осем човека и огромни материални щети.

Споделяне

Още от България