И след стоте дни на голямата коалиция Меркел е все така популярна

Меркел с френския президент Оланд

След 100 дни начело на новото правителство със социалдемократите германската канцлерка Ангела Меркел остава в зенита на популярността си на фона на своята по-смекчена социална политика и в светлината на ролята, която изигра Германия в украинската криза и която всички забелязаха, пише в сряда агенция Франс прес.

Началото на третия мандат на Ангела Меркел, започнал в средата на декември, не беше никак спокойно с инцидента по време на ски, който принуди канцлерката да се движи с патерици в продължение на няколко седмици, със съжителството с нейните социалдемократически партньори, опитващи се да наложат своя отпечатък, с оставката на един министър и с голямата международна криза с Русия, отбелязва по-нататък агенцията, цитирина от БТА.

Но 59-годишната консервативна канцлерка, възхвалявана в Германия заради това, че спаси първата икономика в еврозоната от финансовата криза, продължава да се радва на смайваща популярност, да кара повечето европейски лидери да ѝ завиждат, включително френският президент Франсоа Оланд, който току-що беше наказан на местните избори във Франция.

Меркел, която използва доброто икономическо здраве на страната си, за да подготви въвеждането на минимална заплата и да увеличи по-ниските пенсии, си остава най-предпочитаният политик за германците, според допитванията, които не се влияят от умората, която би могла да породи нейното осемгодишно управление.

Меркел е начело на последното допитване, публикувано в средата на март от обществената телевизия Цет Де Еф. В него тя изпреварва своя външен министър, социалдемократа Франк-Валтер Щайнмайер.

"Меркел е всесилна на германската политическа сцена. Тя си спечели дори уважението на избирателите на Германската социалдемократическа партия", казва Улрих фон Алеман, политолог от Университета в Дюселдорф.

Консерваторите на Меркел продължават да доминират в допитванията с около 41,5 процента срещу 26 процента за социалдемократите, като тези резултати са подобни на резултатите, постигнати на парламентарните избори през септември.

За Фон Алеман "голямата коалиция следва стабилен и солиден курс, без големи скандали, преодолявайки бързо малките проблеми на персонала", като например подадената през февруари оставка на министъра на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, заподозрян, че се е месил в съдебно разследване на педофилия, визиращо депутат от ГСДП.

Острата криза в Украйна, която неотдавна засенчи всички други теми, подтикна правителството на Германия да се ангажира на международната сцена повече отколкото предишната коалиция на консерваторите с либералите.

Бивша гражданка на Източна Германия, говореща много добър руски език, Меркел се прояви като най-ангажирания и най-влиятелен по този въпрос европейски лидер, въпреки че понякога беше обвинявана, че се въздържа да упражни действителен натиск върху Русия заради икономическите връзки между двете страни.

Вездесъщият Щайнмайер, който вече беше външен министър в първото правителство на Меркел от 2005 г. до 2009 г., също, както изглежда, е ценен от германците. "Това несъмнено е от полза за външната политика на правителството", коментира Андреа Рьомеле, политолог от института за мениджмънт "Херти".

В икономически план новата коалиция може да се похвали, че подготвя балансиран държавен бюджет за 2015 г. Това е невиждано нещо от 1969 г. Прогнозите за икономически растеж са добри - 1,8 процента за тази година и 2 процента за 2015 г.

"С идването на власт на ГСДП германското правителство стана по-социално", констатира Рьомеле.

Минималната заплата, ключова мярка, наложена от социалдемократите, чиито детайли са в процес на финализиране, трябва да види бял свят в началото на 2015 г. в една страна, която до този момент никога не е имала такава заплата. Минималната заплата трябва да се прилага за всички с изключение на хората под 18 години и на стажантите, въпреки критиките на бизнес средите.

За възрастните хора, електорат, който не може да се пренебрегне в една застаряваща страна, консерваторите и социалдемократите прилагат свои мерки - първите обещаха повишаване на пенсиите за жените, които са глави на семейства, а вторите - възможността за предсрочно излизане в пенсия още от 63-годишна възраст вместо 67-те години, заложени в настоящия закон, при условие че пенсионерите имат вече 45-годишен стаж зад гърба си.

Споделяне

Още от Европа