И следствието отрече “българска следа” в атентата срещу папата

След като вътрешното министерство, президента и правителството отрекоха българските комунистически тайни служби да са замесени в атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 г., във вторник това направи и националното следствие.

Няма доказателства за участие на българските специални служби в опита за покушение на папата, разпространи съобщение Националната следствена служба.

Аргументите на оглавяваната от Ангел Александров служба са, че това се доказва от документите в следственото дело, започнало през декември 1982 г. и възобновено за кратко през 1991 година.

По времето на комунистическия режим при Тодор Живков следственото дело е започнало заради показанията на стрелялия срещу папата Мехмед Али Агджа пред италианския съд, че българите Сергей Антонов, Жельо Василев и Тодор Айвазов са му съучастници. Разследването у нас “категорично е установило”, че твърденията на Агджа не отговарят на истината. Като аргумент се посочва и че впоследствие турчинът е променил показанията си и по време на съдебния процес в Италия не са открити доказателства за съпричастност на тримата българи.

По време на проверката в България са разменени кореспонденция и следствени поръчки с бившата ГДР, Франция, Австрия, Швейцария, ФРГ, както и с италианските съдебни органи. Самото следствено дело у нас съдържало 127 тома.

Девет години по-късно, през юни 1991 г. Следственото дело отново е възобновено по повод поредни публикации в печата. От Националното следствие съобщават, че тогава още веднъж са проверени архивите на българските специални служби, в търсене на доказателства за евентуално тяхно участие в подготовката и осъществяването на атентата.

“Такива не бяха открити. Напротив, анализът на новите материали, съпоставени със събраните преди доказателства сочи на категоричния извод, че българско участие в това престъпление няма”, се казва в днешното съобщение.

Същата година следственото дело е преснето и предоставено на г-н Уайнстейн, представител на неправителствена организация на САЩ. Пълното му копие е депозирано в библиотеката на Конгреса на САЩ, където е достъпно за всеки, съобщават още от Националното следствие.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?