И София вече е в грипна епидемия

И София вече е в грипна епидемия

От понеделник и София е в грипна епидемия. Училищата ще бъдат затворени до 4 февруари включително.

В края на миналата седмица грипът достигна своя пик.

Епидемията продължава да е в сила за половин България. Епидемия е обявена в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. Не навсякъде има грипна ваканция.

Затворени в понеделник бяха 1370 училища и детски градини днес. От тях 267 са в София-град, 124 училища - в област Благоевград, 105 училища в област Плевен и от 41 училища в област Кюстендил.

Учениците от София-град и област Плевен няма да са на училище до 5 февруари, включително, тъй като тогава е междусрочната ваканция и ще трябва да отидат на училище на 6 февруари. Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. Те ще трябва да отидат на училище на 4 февруари.

В грипна ваканция от понеделник са учениците и от областите Велико Търново, Русе, Разград, Добрич и Кърджали.

Продължава грипната ваканция за 194 училища в Пловдивско, 122 училища в област Варна и още толкова в област Пазарджик, за 80 училища в област Хасково и за 43 училища в област Ямбол.

В област Видин няма занятия в 32 училища и две детски градини по предписание на РЗИ. В 22 училища в област Враца и 7 училища в област Ловеч също няма учебен процес.

Поради лоши метеорологични условия не се учи в 8 училища в област Смолян.

В предгрипна обстановка е област Търговище.

От вторник епидемия и ваканция е обявена за област Монтана. Учебните занятия в училищата в областта се преустановяват за периода от от 29 януари до 4 февруари.

Ваканцията за учениците от областите Хасково и Видин се удължава до 30 януари.

В Ямбол е удължена грипната емидемия, но учениците трябва да влязат в клас във вторник, 29 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от България