Вече седем области са в грипна епидемия

Вече седем области са в грипна епидемия

Грипна епидемия на територията на област Ямбол обяви в четвъртък местната Регионална здравна инспекция. Така областите с грипна епидемия вече са седем - Стара Загора, Бургас, Шумен, Силистра, Перник, Пазарджик и Ямбол.

Ямбол е в грипна епидемия до 23 януари.

От РЗИ обявиха, че в болниците трябва да се прекратят свижданията и плановите операции, а в извънболничната помощ – да се прекратят детските и женските консултации. Болниците трябва да спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип, персоналът трябва да носи маски, лечебните заведения трябва да осъществяват строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията, както и да имат готовност за приемане на болни от грип в определените отделения и сектори.

На общопрактикуващите лекари се препоръчва да изнесат обслужването на температурно болните с данни за остри респираторни заболявания и грип предимно по домовете.

Центровете за спешна помощ в областта пък трябва да имат готовност за обслужване на увеличен брой болни в условията на грипна епидемия, разпорежда още РЗИ.

Учебните занятия във всички общини на областта се прекратяват за срок от шест дни, считано от днес, нарежда също така инспекцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България