И Станишев не изключи предсрочни избори

В първата си медийна изява след празниците лидерът на БСП Сергей Станишев не изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори тази година.

Тезата за предсрочния вот беше лансирана от политолога Огнян Минчев преди два дни, но не беше отхвърлена и от Андрей Райчев и други анализатори, които стигнаха до извода, че от подобно развитие на нещата полза ще има единствено ГЕРБ.

“За тези две години и половина управление на ГЕРБ държавният дълг нарасна с 2 млрд. лв. Освен че половината от фискалния резерв беше изяден, и планират до края на мандата си техният дълг и изяденият резерв да бъдат около 10 млрд. лв. надолу. Това ще бъде наследството на правителството на ГЕРБ за следващото правителство”, каза в сряда лидерът на БСП по повод обвиненията на премиера Бойко Борисов, че предишното правителство е оставило дълг, който трябва да бъде погасяван тази година от кабинета на ГЕРБ.

Станишев заяви още, че Борисов трябва да говори повече за своето наследство и да не се извинява за своите проблеми и неуспехи с предишното правителство.

Бившият премиер изрази съжаление, че "отново трябва да влиза в ролята на икономически просветител и да му припомня конкретни факти”. След което отново припомни какъв фискален резерв е оставила Тройната коалиция и харчовете, които е направило правителството на ГЕРБ.

“През юли 2005 г. държавният консолидиран дълг на България беше 31% от БВП, а през юни 2009 г. е намален на 14% от БВП. Това е наследството на "лошата тройна коалиция”. Оставихме на г-н Борисов и фискален резерв от 8.2 млрд. лв. Балансът беше такъв, че можехме да изплатим дълга предсрочно и да оставим България без фискален резерв, но и без никакъв дълг, което щеше да бъде прецедент в Европейския съюз“, каза Станишев.

Лидерът на БСП изтегли символично късмета си за новата година. За 2012 г. късметът отреди на Станишев: "Ще станеш ръководен фактор, направо главен редактор".

Тълкуванието на близките до него депутати бе, че вероятно ще оглавява партията и на следващите избори. Приближените на президента Първанов пък разтълкуваха късмета като “смяна на попрището”.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?