И Татяна Дончева поиска оставката на ВСС

Едри поръчки превръщат правосъдието в икономически играч, смята лидерът на Движение 21

Татяна Дончева

ВСС трябва да подаде оставка заради скандалите в съдебната система, смята юристът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.

В понеделник пред бТВ тя обясни, че е необходимо управляващите и обществото да стигнат до консенсус, че е нужна промяна в системата и има магистрати, които могат да я извършат. "Тук въпросът е субективен. Въпросът е за главите на системата", каза Дончева и даде пример с Румъния, която вече е направила успешни стъпки в съдебната реформа.

Правосъдието е нещо, което трябва да бъде реформирано пред скоби, за да бъде реформирана държавата, посочи още тя. Според нея лидерът на ДСБ Радан Кънев е сред малкото хора, които осъзнават важността на съдебната реформа, а ако ГЕРБ и РБ са ясно „за" нея, то трябва да работят за подкрепата на БСП по този въпрос.

По думите на Татяна Дончева, правосъдният министър и екипът му могат да направят прекрасна програма като за брюкселски изисквания. Тя обаче нямало да им свърши никаква работа, защото не бърка в раната. "Правосъдието много отдавна е парцелирано между бизнеса, масонските ложи и други групировки - икономически и политически", категорична е Дончева.

Тя уточни, че става въпрос за изключително едри поръчки, които превръщат правосъдието в икономически играч.

Тя коментира и съдия Румяна Ченалова, която стана обект на сериозно медийно внимание, след като посланикът на Франция у нас изрази съмнения, че чрез нейно решение се прави опит за кражба на български клон на френска фирма. Впоследствие се оказа, че Ченалова е един от съдиите от Софийския градски съд, в които е съсредоточен голям брой обществено важни дела. Според Дончева съдия Ченалова, която ѝ е състудент, "не е лош експерт, но много често изпада в ситуация, в която човек да си каже: Пак ли ти, бе, Руме".

По думите ѝ Румяна Ченалова не е глупав съдия и "може да ви извърти много квалифициран номер". "Може да ви докара синдик с килийно училище, да ви го назначи и да ви обясни по най-добър начин защо трябва да е той", коментира Дончева. Тя обаче изтъкна, че спорът около Ченалова е свързан със системата за случайно разпределение на делата и в случая проблемът е по-скоро липсата на добросъвестност. "Когато си превърнал съда в политически инструмент, може да се наблюдава всичко", смята Дончева.

Относно плановете за правосъдна реформа Татяна Дончева коментира, че правосъдният министър не е засегнал в достатъчна степен ролята на прокуратурата. "Кучето е заровено в прокуратурата", заяви тя. По думите ѝ държавното обвинение е най-мобилният инструмент и ако бъде направено "инструмент на доброто", най-бързо може да даде ефект.

Тя коментира и казуса с уволнението на Камен Ситнилски, като изрази съмнение, че Върховният административен съд не е сформирал петчленния състав, който потвърди отстраняването му, на принципа на случайното разпределение на делата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?