Татяна Дончева: Кадрите на службите у нас се обучават в Библиотекарския институт

Татяна Дончева: Кадрите на службите у нас се обучават в Библиотекарския институт

Крайно време е българското държавно ръководство и партньорските служби да се занимаят къде и по какъв начин се обучават кадрите на службите по сигурност, защото те се обучават в бившия Библиотекарски институт. Такова мнение изказа лидерът на "Движение 21” Татяна Дончева в сряда пред бТВ.

Закриха факултета в Академията на МВР и сега кадрите се обучават "пак от Писанчев, Йовчев и компания и определени кадри от бившата ДС”, допълни тя.

По думите ѝ ако не се направи това, ще продължат непрекъснато да излизат "или червеи, или гномове”, защото "кадрите решават всичко”.

"Прилагането на закона е въпрос на човеците – това са лица с такъв манталитет, с който не могат да бъдат насочвани към МВР”, допълни бившият депутат от БСП.

За операция "Червей” тя отбеляза, че главният секретар е длъжен да знае, даже когато го заобикалят "или се прави на три и половина и не е искал да подпише”.

"С цялото си излъчване той показва абсолютната несъстоятелност на престоя си на този стол”, заяви тя, допълвайки, че БСП е създала законови възможности Светлозар Лазаров да стои 5 години там, заобикаляйки президента.

Дончева коментира и оправдаването на Цветан Цветанов от съда по делото за техниката за мобилно подслушване. "Това стана факт, защото БСП искаше да даде възможност на Цветлин Йовчев, Лазаров и Георги Великов (шеф на кабинета на Йовчев) да подслушват безнаказано", посочи Дончева. Тя обясни, че те са си създали законова възможност да бъдат оправдани за своите действия.

"Ирония на съдбата е, че Цветанов е гласувал против този текст”, каза тя и допълни, че Йовчев и "китката около него” са били замесени в скандала "Галерия” през 2008 г., който беше свързан с подслушване на журналисти.

Според нея, друг "извратен” пример са служителите на бившото РУМНО (Разузнавателно управление в министерството на народната отбрана), които са полудели, когато министърът на обраната им е казал, че трябва законът да се спази и да предадат архива. "И се започна – групички по интереси, НПО-та на бивши ченгета, които манипулират общественото мнение, че битката е за разкриване на имената на чуждите агенти. Битката е да се разкрият скритите в РУМНО агенти и понеже това е последното убежище на скритите ченгета в архива, е безобразно да се води такава съпротива”, каза още Татяна Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?