И топовни салюти около честването на руската армия в София

Сн. БГНЕС
И тази година десетки граждани се събраха да отбележат пред паметника на Съветската армия в София Денят на защитника на Отечеството, на който се чества и руската армия. 
 
"Този празник е установен през 1920 г., като днес отбелязваме и 100-годишнината от създаването на Руската съветска армия. По онова време тогавашната Червена армия спира настъплението на немските войски в Петроград – столицата на тогавашна Русия. И след тази битка се взима решение да се установи Ден на Съветската армия. A от 90-те години, на този ден се отбелязва празникът на защитника на Отечеството и изобщо на мъжа. Разбира се, че има и в България такъв празник – 6 май при вас е денят на Българската армия", каза посланикът на Русия в България Анатолий Макаров. 
 
В церемонията се включиха представители на ръководството на БСП – София начело с лидера Калоян Паргов, народни представители от "БСП за България“, общински съветници, десетки членове и симпатизанти на партията и посланици. 
 
В близост до паметника бяха разположении  оръдия, които произведоха салюти. Те обаче не бяха в чест на Деня на отечеството, а по повод посещението на сръбския президент Александър Вучич у нас.
 
Споделяне

Още от България