И Цветанов не е виждал доклад на ДАНС за корупцията, но призова прокуратурата да се самосезира

И Цветанов не е виждал доклад на ДАНС за корупцията, но призова прокуратурата да се самосезира
Доста е обезпокоително, че в публичното пространство се говори за някакъв доклад, а всъщност не са предприети никакви действия, коментира в неделя вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод тиражираното от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров твърдение, че има доклад на агенцията за десет корумпирани министри от предишния кабинет.

Преди десетина дни Петров каза, че такъв доклад бил даден на премиера Бойко Борисов. Както Борисов, така и предшественикът му Сергей Станишев, а също и президентът Георги Първанов отричат да са виждали такъв документ.

"Не съм виждал подобен доклад, а и да съм запознат с подобно съдържание на някакъв вид доклад, не бих го коментирал. Но за мен е доста обезпокоително, че в публичното пространство се говори за някакъв вид доклад от предишното управление, а всъщност не са предприети никакви действия", заяви Цветанов в неделя пред Нова телевизия.

"Може би тук и прокуратурата трябва да се самосезира за бездействието на тези, които са разполагали с този доклад, а не са предприели адекватни действия", добави министърът.

По повод твърдения на напуснали ДАНС агенти, че новото ръководство на агенцията държи хора, които са и служители на чужди разузнавателни служби , Цветан Цветанов каза, че това повече е спекулативно и манипулативно. "Не бих искал да допусна, че има такъв вариант”, добави той и поясни, че всеки, който има подобна информация, знае къде е прокуратурата и би могъл да е сезира за подобни неща. "Такава информация при мен няма”, заяви още вътрешният министър.

Той отхвърли обвиненията, че реформите в сектора за сигурност на практика обезсмислят и закриват ДАНС.

Реформите създават изключително силна координация между МВР и ДАНС, това прави системата много по-силна, каза вътрешният министър. По думите му промените правят агенцията по-ефективна и дават възможност звеното да се заеме с основната си дейност - контраразузнаването. Какво ги интересува ДАНС, какво касае националната сигурност, откраднатите кокошки на някоя баба на село например, попита риторично той.

МВР и ДАНС си споделяме цялата оперативно-значима информация, за да реализира едната или другата институция съответната операция, а не както досега - една и съща дейност да се извършва и от двете служби, каза още Цветан Цветанов.

В отговор на въпрос за разработката "Лиана", за която се твърди, че е свързана с "черни каси" на ДПС, Цветанов каза, че тя показва, че е имало липса на политическа воля да се стигне докрай. Сега обаче той смята да използва всички законови възможности, за да стане това.

По повод мнението на президента Георги Първанов, че трябва да има специално звено за реагиране при извънредни ситуации, Цветанов посочи, че закриването на Министерство на извънредните ситуации е вече затворена страница и службите за защита към МВР работят добре.

Министърът даде за пример действията при природното бедствие в Добрич.

Според него президентът е нападнал премиера Бойко Борисов, защото не е запознат с работата на правителство и срещите, които е правил Борисов по енергийните проекти. Цветанов каза, че енергийната политика на България трябва де в синхрон с тази на ЕС.

По повод свикания от президента Консултативен съвет по национална сигурност за усвояването на еврофондовете, Цветанов коментира, че е малко учудващо първото заседание на съвета с новото управление е по тема, която до скоро беше табу.

"Беше много неприятно, че при такъв трагичен инцидент за България, потъването на кораб "Илинден" в Охридското езеро, се стигна до едни крайности, които бяха недопустими и бяха провокирани, за съжаление, от президентската институция", коментира Цветан Цветанов избухналият конфликт между премиера и президента.

Министърът още веднъж изрази надежда полицаите, осъдени за убийството на Ангел Димитров-Чората, да бъдат оправдани.

Много майки на наркозависими ми се обадиха, за да изразят позицията си спрямо делото за смъртта на Чората и да защитят полицаите, обвинени в убийството му. Надявам, че съдът ще се произнесе обективно и ще вземе правилното решение, заяви Цветанов във връзка с делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България