И временният управител на НЗОК дарила премията си

Временният управител на НЗОК Марияна Василева е дарила част от получената от нея премия за лечението на две момчета, а останалата част ще бъде предоставена на фондация с благотворителна цел. Василева е получила през миналата година 15 000 лева над заплатата , което е най-високата премия в институцията.

Вече бившият управител на НЗОК Нели Нешева обяви, че бонусите, които са получили тя и подчинените ѝ, са справедливи, но подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов. Преди това тя също дари взетия от нея бонус от 12 000 лев. Василева бе избрана за временен управител до избора на титуляр от парламента. Засега обаче не е известно да има кандидати за поста.

През миналата седмица Василева е дарила 5 000 лева по сметка на 18-годишния Йордан Стоев, който води тежка битка с рядка форма на левкемия. За неговото лечение НЗОК е издала разрешение за лечение в Германия за подготовка преди костно мозъчна трансплантация. Василева дарява средствата, за да може семейството на Йордан да обезпечи съпътстващите разходи по пътуването и престоя в Хамбург.

Други 5000 лв. Василева дарява на осемгодишния Тодор Чаушев от Момчилград, който е с диагнози детска церебрална парализа и епилепсия. Вече е преминал един курс на лечение в Израел и сега семейството му събира средства за продължение на лечението. В този случай НЗОК не може да осигури лечение в чужбина, защото става въпрос за страна извън Европейския съюз.

Василева ще сключи договор за дарение с фондация, която помага на болни деца и деца в неравностойно положение. По този начин тя ще дари и останала част от полученото от нея през миналата година допълнително възнаграждение, като всеки месец ще превежда определена сума от заплатата си в подкрепа на дейностите на избраната фондация, съобщиха още от НЗОК.

До края на седмицата ще бъде избрана фондацията и ще бъдат договорени конкретните условия за дарение, тъй като към момента се проучват няколко възможности.

Споделяне

Още от България