И зърнопроизводителите излязоха на протест

Стотици зърнопроизводители и фермери блокираха във вторник за един час пътя Враца - Оряхово, а техни колеги организираха протести във Велико Търново, Добрич, Плевен, Сливен и Русе. Стопаните настояват държавата да обяви бедствено положение в районите, където сушата вероятно ще причини щети върху реколтата.

Протестът се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите и се очаква да продължи и през следващите няколко дни. Стопаните искат да бъдат обезщетени за претърпените загуби от сушата с 45 лв./дка, а националните плащания да станат по 10 лв./дка.

Да бъдат предвидени субсидии по 10 лв./дка за купуване на семена от фонд “Земеделие”, а единните плащания на площ да започнат от 1 август, искат още производителите. Според тях трябва да се направи и междуведомствен съвет по въпросите на зърнопроизводителите и последиците от засушаването, който да разработи обща селскостопанска политика в отрасъла.

Във Велико Търново близо 50 комбайни и трактори с включени сирени преминаха през Южния пътен възел и по главните улици на града, а центърът на града бе блокиран от 200 протестиращи.

В Добрич стопаните излязоха на улицата с плакатите "От хляба по-голям няма!", "Компенсации от фонд "Солидарност" на Европейския съюз", "Господа  политици и държавници, помислете за тези, които произвеждат хляба!"

Междувременно от земеделското министерство настояват правителството да информира Европейската комисия за сушата у нас, въпреки че преди седмица министърът на земеделието Нихат Кабил  заяви, че страната не е изправена пред бедствено положение и бъдещите щети се преувеличават.

Според производителите ще бъдат поразени 80 процента от засятата пшеница и 60-70 на сто от площите с ечемик, а очакваните загуби ще са за над половин милиард лева.

Споделяне

Още от Бизнес