ИБей и ПейПал се разделят след 13 години общ бизнес

ИБей и ПейПал се разделят след 13 години общ бизнес

След 13 години съвместен бизнес търговската платформа иБей (eBay) и услугата за онлайн плащания ПейПал (PayPal) от понеделник отново поемат по самостоятелни пътища, съобщи ДПА.

През 2002 г. иБей купи ПейПал за 1,5 млрд. долара. След разделянето обаче се очаква на борсите платежната услуга да се радва на по-силен интерес, отколкото бившата си компания майка, която в последно време се сблъсква с проблеми.

От няколко години ПейПал има славата на "златната гъска" на концерна и сега инвеститорите са ентусиазирани от независимостта на компанията. Сметката е проста - услугата или ще стане двигател за развитието на пазара на онлайн плащания, или инвеститорите ще отчетат бърза печалба, ако бъде придобита от купувач, например китайската Алибаба (Alibaba).

Разделянето на двете компании се дължи най-вече на различния им темп на растеж, който стана ясно видим при резултатите за последното им тримесечие като обединена компания. Чистата печалба на ПейПал нарасна с 16 процента до 2,26 млрд. долара, а печалбата на иБей се сви с 3 процента до 2,1 млрд. долара.

Платежната услуга изпреварва онлайн търговеца и по брой клиенти - потребителите на ПейПал се увеличиха с 11 процента до 169 милиона, а на иБей - с 6 процента до 157 милиона въпреки скока от 14 процента, отчетен предходното лято. Онлайн търговията месеци наред страда и от хакерска атака, извършена миналата година, след която всички потребители трябваше да сменят паролите си.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?