ИД окървави две християнски църкви в Египет на Палмова неделя

44 човека са убити и над 100 ранени в два атентата дни преди визитата на папа Франциск

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет. Групировка обяви чрез собствената си пропагандна агенция АМАК, че нейни членове са извършили и двете нападения, при които бяха убити общо 44 човека.

Двата християнски храма са били атакувани, докато хората са се събрали на богослужение за християнския празник Палмова неделя (Цветица). След взрива в църква в египетския град Танта, на север от Кайро, е избухнал друг взрив пред църква в Александрия.

Атентатите бяха извършени преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април и след призив, отправен от местния клон на ИД за нападения срещу християните в Египет.

Загиналите навръх светлия християнски празник са общо 44-ма. Жертвите в Танта са 31, а 13 са в Александрия. Ранените са над 100 - 78 в Танта и 37 в Александрия

При атентата в коптската църква "Свети Георги" в Танта нападателят се е самовзривил вътре. Във втория атентат нападателят се самовзриви на входа на коптската катедрала "Свети Марк" в Александрия, след като не е бил допуснат вътре.

Катедралата е седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори. По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя. Висшият духовник не е пострадал при нападението, съобщи египетската държавна телевизия.

Властите на град Танта съобщиха, че там е била обезвредена още една бомба в района на местната джамия.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че двата атентата са извършени както срещу християните така и срещу мюсюлманите в страната.

Според него този терор, насочен срещу "нашата родина ще сплоти още повече египетския народ в стремежа му да се противопостави на тероризма и да установи сигурност в страната.
Ас Сиси изрази съболезнования на семействата на загиналите и свика спешно заседание на Националния съвет на отбраната, на което ще се обсъжда случилото се в Танта и Александрия.

Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.

Коптите са египетските християни и са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Папа Франциск осъди кървавата атака в коптска църква в Египет и изрази своите най-дълбоки съболезнования на коптския патриарх Тавадрос Втори и на целия египетски народ. Вестта за бомбения атентат дойде, докато Франциск водеше служба по случай Палмовата неделя на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят