Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Идва ли краят на Flash Player технологията?

0 коментара
Идва ли краят на Flash Player технологията?

Най-вероятно сте забелязали, че все по-често се говори за края на така наречената технология Flash Player, която ни позволяваше не просто да гледаме най-различни анимации и клипове, но и да играем най-различни онлайн игри от всякакъв тип. Създатели на тази кампания са и добре познатите Adobe, които официално на 31 декември 2020 година обявиха, че спират поддръжката и повече няма да използват този плейър. До някаква степен това е повече от нормално, особено след като забележим, че новият HTML 5 реши този проблем, а през годините се оказа, че самият плейър започна да създава повече проблеми, отколкото решения.

Около 12 януари тази година, компанията официално препоръча на всички да започнат да деинсталират това приложение, за да може да се гарантира онлайн сигурността на всеки потребител, не се предлага и възможност за сваляне директно от онлайн платформата. Дори и версията, която беше интегрирана в Google Chrome ще се изключи от самия разработчик. И това не трябва да ни изненадва, във времето все повече потребители спряха да използват това предложение и намериха достатъчно добри алтернативи. И може да се почувствате малко тъжни, защото всичко започна някъде през 1996 г. със създаването на векторна уеб анимация и инструмент, който да я разчита.

Причината да се създаде, беше, че това е единственият вариант на компании като Microsoft и Disney да предоставят анимирано съдържание в интернет пространството. Съжаляваме, просто през 1996 г. нямаше толкова много технология, която да го позволи. Освен това не трябва да забравяме, че първата версия се нарича FutureWave софтуер, а по-късно е прекръстен на Macromedia Flash 1.0. И през 2000 г. точно това предложение беше в основата на всички по-леки браузър игри и анимации. Не трябва да се изненадваме, че повечето онлайн казина го предлагаха като една по-специална възможност за забавление, особено след като мнозина можеха да играят дори казино игри в демо режим и да не рискуват абсолютно нищо. Впрочем тази опция е валидна и до днес в платформата на анализаторите от Nostrabet, но практически не използва популярния Flash Player. По-важното е, че в платформата на анализаторите можем да разгледаме всички предложения, а ако поискаме да опитаме да се позабавляваме в реалната платформа, спокойно можем да разгледаме списъка с реномираните и лицензирани онлайн казина, които го предлагат. Впрочем не си мислете, че и останалите компании не съжаляват за липсата му.

През 2005 г. Макромедия е закупена от Adobe Systems и всичко останало е история. През следващите години се разработваха и добавяха нови функции, съдържанието в интернет стана значително по-забавно и някои развлекателни сайтове използваха сериозно тази система. Дали щеше да бъде за клипечта или за създаването на по-специално съдържание и уеб игри, няма никакво значение - веднага можехме да видим, че интернет става развлекателна и забавна среда. Малко след това същият плейър започна да разпознава видео и благодарение на него работеха всички онлайн програми за видео съдържание. Особено стратегически момент е и забиването на плейъра, който изискваше да затворите всички прозорци и да изчакате отново да започне работа. А това отнемаше доста време. Поне беше забавно, че когато се наложеше да си свалите програма за стрийм на съдържание, тя също изискваше този плеър.

През 2017 г. обаче стана ясно, че мнозина се възползват от самата платформа и тя може да повлияе на сигурността на дадена платформа, следователно започнаха да се взимат най-различни мерки, докато 3 години по-късно с появата на по-съвременния и добър HTML плейър, стана повече от ясно, че просто няма смисъл да продължава да съществува. Впрочем знаете ли коя компания първа се отказа от тази система? Apple с пускането на първия iPhone. Още тогава Стийв Джобс и компания заявяват, че това ще доведе до дупки в сигурността и въпреки протестите, така и не я интегрираха като възможност. Благодарение на новата технология, вече можем да гледаме не само по-качествени предложения, но и да се насладим на истинските предизвикателства, които ни позволяват и по-сериозно качество. В мрежата ще открием достатъчно съвети как да пуснем флаш съдържание, но без самия плеър, следователно не всичко е изгубено.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.