Игнатов насърчи предприемачеството на университетите

Игнатов насърчи предприемачеството на университетите

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви в четвъртък, че в условията на финансова криза трябва да се даде възможност на университетите да бъдат активни и предприемчиви, но без да се нарушават законите. Преди ден Съветът на ректорите представи подготвян по заръка на министерството нов Закон за висшето образование, позволяващ на ВУЗ-овете да създават търговски дружества и да търгуват с имоти.

“Не можем да говорим в никакъв случай, че университетът е търговско дружество, но висшите училища не могат да продължат да разчитат само на държавната субсидия“, каза министър Игнатов. По думите му “разтърсващата“ реформа във висшето образование може да стане чрез отделянето на финансовата от академичната власт. Само на две-три места у нас ректорите са и добри мениджъри, аргументира се Игнатов, който отдавна лансира идеята финансовото управление на ВУЗ-овете да се извършва от икономисти.

Министърът съобщи, че от 2011 г. ще заработи и дългоочакваният рейтинг на висшите училища. "Сега се организира обществена поръчка и ще се избере чужда агенция, която ще измери научния потенциал и реализацията на студентите във всички университети", обясни министърът.

Той обясни, че оценката ще се вземе предвид при формирането на бюджета за следващата година. Преди ден стана ясно, че финансирането на ВУЗ-овете ще зависи и от акредитационната оценка. Синдикатите приветстваха тези мерки, тъй като досега според тях финансирането е било несправедливо.

Председателят на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че за 2010 г. е имало големи разлики в повишението на бюджетната субсидия за висшите училища. Дадени университети са имали ръст на субсидията от 3-4 на сто, а други - от 40-50 на сто. Софийският университет е имал повишение на държавната субсидия за 2010 г. с 4 на сто, а Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - с 38 на сто, посочи Вълчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България