Икономическата криза понижава раждаемостта в Европа

По-малко бебета са се родили в Европа заради световната икономическа криза, се посочва в изследване на Института за демографски изследвания "Макс Планк", цитирано от ДПА.

Раждаемостта средно на жена в 28 европейски страни намалява по-силно от обичайното, колкото повече се увеличава безработицата, констатира изследването.

“Икономическата криза, която започна през 2008 г., сложи край на общоевропейската възходяща тенденция на раждаемостта“, каза съавторката на доклада Михаела Крайенфелд.

Тенденцията засяга в най-голяма степен южноевропейски страни като Испания и Хърватия, но също така и Унгария, Ирландия и Латвия.

Хората особено под 25-годишна възраст са се отказали да имат деца, изправяйки се пред растящата безработица, а тази зависимост се наблюдава най-вече при млади хора, на които предстои да имат първо дете, констатира институтът.

“Един от най-големите отворени въпроси в демографските изследвания е влиянието на икономическите условия върху възпроизвеждането. Проучването показва, че в Европа равнището на безработицата в дадена страна днес засяга склонността на хората да имат деца“, каза Крайенфелд.

“Ако безработицата се увеличи с 1 процентен пункт раждаемостта средно на една жена във възрастовата група 20-24 години спада с 0.1 процентни пункта за целия континент и с 0.3 в Южна Европа“, заяви тя.

Институтът е документирал силна промяна в Испания. Раждаемостта там е била 1.24 деца на жена в началото на новия век и е нараствала всяка година, достигайки 1.47 през 2008 година, но през 2009 година е спаднала до 1.4, когато безработицата се е увеличила от 8.3 до 11.3 процента. През 2011 година раждаемостта е спаднала до 1.36 деца на жена.

В Чехия, Полша, Великобритания и Италия икономическата криза само е спряла повишението на раждаемостта. В Русия и Литва кризата е имала само малък или никакъв ефект върху ражданията.

В Германия, Австрия и Швейцария кризата почти не се е отразила върху раждаемостта, но безработицата в тези страни се е увеличила с малко или изобщо не се е увеличила, а в Германия е спаднала.

Институтът изследва дали кризата не продължава да оказва влияние върху раждаемостта. Засега той е анализирал само данни за периода 2001-2010 година и част от 2011 година.

Споделяне

Още от Европа