Икономиката и Русия ще доминират през първото латвийско председателство на ЕС

Икономиката и Русия ще доминират през първото латвийско председателство на ЕС

От 1 януари Латвия поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС в момент, в който съюзът е изправен пред големи предизвикателства - от отношенията с Русия до спешно необходим инвестиционен план, целящ тласък на икономиката.

Бившата съветска република за първи път в историята си поема председателството на ЕС. Балтийската държава, чието население наброява едва над 2 милиона, обобщава своите приоритети за следващите шест месеца под мотото на конкурентна, дигитална и ангажирана Европа. Дневният ред обаче вероятно ще бъде доминиран до голяма степен от събитията на изток от границите на Латвия, където кризата в Източна Украйна повдига стратегически въпроси за отношенията на Европа с Москва. Предстои държавите членки да проведат стратегически обсъждания за това как е най-добре да се действа с Русия - външните министри от ЕС ще обсъждат въпроса през януари, а после ще има преговори между лидерите на общността през март.

Отношенията с Москва също така вероятно ще хвърлят сянка върху срещата на върха през май в Рига с шест бивши съветски републики - Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Беларус. Събитието е определяно като ключов момент от латвийското председателство.

На последната среща на върха на Източното партньорство, която се състоя във Вилнюс през ноември 2013 г., тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович не подписа ключови споразумения с ЕС, както беше първоначално планирано, и по този начин предизвика събитията, които доведоха до напускането му и посяха семената на сегашната криза. Впоследствие и Украйна, и Грузия, и Молдова подписаха споразумения с ЕС, насочени към изграждане на по-близки политически връзки и премахване на
търговските пречки.

Вторият главен въпрос в председателството на Латвия ще бъде прилагането на инвестиционен план за 315 милиарда евро (384 милиарда долара), възхваляван като ключ към създаване на растеж и работни места в общността. Латвия също така ще бъде подложена на натиск да даде импулс на преговорите за споразумение за свободна търговия със Съединените щати, след като лидерите на ЕС призоваха преговорите да приключат до края на 2015 г.

Според изследване на счетоводната фирма Кей Пи Ем Джи се очаква Латвия да получи от председателството икономически ползи на стойност 70 милиона евро. Според правителствения говорител Янис Берзинш то също така засилва латвийската подкрепа за ЕС.

По БТА

Споделяне

Още от Европа