"Икономист": Противоречиво ново лице може да определи кой ще управлява България

През последните 15 години българските изборни кампании винаги изненадваха с нови лица, пише в блога си списание "Икономист", коментирайки предизборната ситуация в България. Като пример за такова "нови" лице изданието посочва и партията "България без цензура" и нейния лидер Николай Бареков.

В публикацията, озаглавена "Противоречиво ново лице може да определи кой ще управлява", британското издание отбелязва, че преди всички важни избори централното място на политическата сцена в България се заема от нов играч, обгърнат от аура на противоречия и популизъм.

Изданието припомня възхода на партията на Симеон Сакс-Кобургготски през 2001, превръщането на "Атака" в четвърта политическа сила през 2005 г. и спечелването от ГЕРБ на европейските избори през 2007 г. и на парламентарния вот две години по-късно.

Изборите през май в България номинално са за членове на Европейския парламент, но предвид бурната първа година на управляващата коалиция, която стана мишена на мащабни антиправителствени протести, предизборната кампания изглежда като подготовка за предсрочни парламентарни избори, коментира "Икономист". Изданието отбелязва, че наблюдатели очакват те се проведат до края на годината.

Новият играч на политическата сцена е бившият телевизионен водещ Николай Бареков, се посочва в материала. "Подчертавайки популистката платформа на своята партия, която в момента е на четвърто място по обществена подкрепа, Бареков се зарече, че "всички политици, които са нарушили закона, ще лежат в затвора"", посочва "Икономист".

Една силна антикорупционна платформа може да привлече мнозина в България, която е втората най-корумпирана държава в Европейския съюз, отбелязва изданието. В публикацията се припомня сигналът на активистката група "Протестна мрежа" до главния прокурор Сотир Цацаров за предполагаеми връзки на Бареков с организирана престъпна група, включваща депутата Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

"Има огромно несъответствие между благосъстоянието на Бареков и неговите декларации, че сам финансира партията", казва Николай Стайков, член на Протестна мрежа и един от авторите на сигнала, цитиран от "Икономист". "Той има и връзки с Пеевски и Василев, основно чрез медиите".

Отношения на Бареков с Пеевски и Василев произтичат от предишната работа на Бареков в ТВ7, канал, който е част от медийната империя на Пеевски. Медиите на Пеевски пък се твърди, че са финансирани от Корпоративна търговска банка на Василев, посочва британското списание.

"Независимо дали прокуратурата ще намери доказателства за нарушение, което Бареков яростно отрича, неговата партия вече се установи като сила, с която трябва да се съобразяват", коментира "Икономист". Списанието отбелязва, че освен 6-те процента подкрепа в социологическите проучвания, прави впечатление, че без да се е явявала на избори, партията на Николай Бареков вече контролира трима депутати в настоящия парламент.

"Това може да превърне партията в ключова за това кой ще управлява, тъй като правителствената коалиция между социалистите и ДПС в момента има 119 депутати - с двама по-малко, отколкото е необходимо за мнозинство", отбелязва "Икономист".

Споделяне

Още от България