Илияна Йотова се обяви за предсрочен парламентарен и президентски вот

Илияна Йотова. Сн: БГНЕС

С аргумента, че България не е имала никога по-разделящ нацията президент, евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова прогнозира избори 3 в 1 през следващата пролет - за парламент, евродепутати и държавен глава.

В Ямбол Йотова каза, цитирана от Фокус, че Росен Плевнелиев ще бъде записан в историята като държавния глава, който раздели нацията.

"Г-н Плевнелиев е лично отговорен за невероятната конфронтация и омраза, която се възроди в българското общество, и агресия, такава, каквато познавахме от началото на 90-те години. Сигурно няма да бъда голям пророк, но смятам, че ако има предсрочни избори заедно с европейските избори, може да ни се наложи да има избори и за президент, каза още тя.

"Президентите Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов са били обединители на нацията, независимо кой от коя страна на политическия спектър идва", каза евродепутатът.

От думите ѝ не стана ясно как ще бъдат предизвикани избори за държавен глава предсрочно. Преди седмици, още в началото на протестите, когато бе издигнато искането за предсрочни избори, а президентът се застъпи за гражданското общество, печатният орган на БСП – вестник "Дума", публикува коментар: “Избори – да. За президент”.

По-късно обаче лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че няма да подкрепят искането на “Атака” за импийчмънт на държания глава, за да не бъде сметнат той за мъченик.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?