Илияна Йотова: Цветанов работи това – да следи какво казва Радев и да го ругае публично

"Жалко е, че Плевнелиев е бил президент на България"

Илияна Йотова, сн. БГНЕС
"От последните избори насам Цветан Цветанов това работи – да следи какво казва Радев и да го ругае публично. Президентът и аз сме мажоритарен избор, Цветанов дори не спечели преференциите във Велико Търново". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира периодичните критики на зам.-председателя на ГЕРБ към държавния глава.
 
Цветанов е представителят на управляващата партия, който най-често дава отговор на непрекъснатите критики на Радев към правителството, докато премиерът в последните месеци пази дистанция.
Йотова посочи, че няма войни между институциите, а истини, които обществото чува от страна на президента.
 
"От лекцията на президента насам много хора се обадиха да ни кажат, че тъмната площадка трябва да се дострои. Лекцията му имаше други достойнства - бъдещето на децата ни, качеството на образованието ни”, заяви Йотова пред бТВ.
 
По думите ѝ няма човек в България, който да е убеден, че нещата със сделката за ЧЕЗ са чисти, което е част от метафората за "тъмната площадка.”
Тя е категорична, че мястото на папките с обществените поръчки не е при президента, а в парламента и добави, че Борисов отдавна не е присъствал на парламентарен контрол.
 
В началото на седмицата в лекция пред студенти Радев критикува правителството, че държавата се управлява непрозрачно и неефективно. В отговор Борисов разпореди на министрите си да искат среща с президента, за да му обяснят с какво се занимават. 
 
Вицепрезидентът заяви, че не иска да коментира критиките на Росен Плевнелиев към Радев, че е заел "разкрачена позиция във външнополитически план".
 
"Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Жалко е, че този човек е бил президент на България. Очевидно има други мечти и неща, за които мисли”, заяви тя.
 
Позицията на българското правителство по случая с отровения Сергей Скрипал е правилна. България не е сама в това решение и сме в група с държави, които запазихме ценното да сме посредници между двата лагера, каза още Йотова.
 
Тя допълни, че страната ни е в деликатна позиция и заради европредседателството. По думите ѝ обаче сме загубили инерцията и възможността си за посредническа функция, чрез която да обединим всички страни, запазили резервите си.
 
"Ако трябва да говорим за ролята на България в трудни моменти – да, председателството е успешно досега, но трябва да се реагира с повече самочувствие”, посочи Йотова.
Като успех тя коментира и поставената тема за Западните Балкани, както и новината, че две страни ще получат покана за преговори за членство в ЕС.
"За този успех работят много хора, не само Борисов. България беше постоянна в желанието и предложенията си”, каза Йотова.
Споделяне

Още по темата

Още от България